Boerderij: Bezoekersverbod op pluimveebedrijven

14-11-2016
Het ministerie van Economische Zaken heeft aanvullende maatregelen afgekondigd om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Vanaf maandagavond geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven.

Dit betekent dat alleen bezoekers zijn toegestaan wanneer dit noodzakelijk is voor diergezondheid, dierenwelzijn en gezondheid van personen. De belangrijkste voorwaarde is dat mensen die meerdere stallen per dag moeten bezoeken, alleen een dierruimte mogen betreden nadat zij gedoucht hebben, en bij het verlaten van het bedrijf opnieuw douchen. Uitgangspunt is ‘schoon komen en schoon gaan’, meldt pluimveeorganisatie Avined. Avined noemt verder dat de vogelgriepverspreiding in Nederland en daarbuiten een verontrustend beeld geeft.

Bekijk het hygiëneprotocol (pdf) van de NVWA voor bezoekers van pluimveebedrijven

Het verbod komt bovenop het al eerder afgekondigde ophok- en afschermverbod van commercieel gehouden pluimvee. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels. Verder heeft staatssecretaris Martijn van Dam een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Vogelgriep in park in Rotterdam

De meest recente aanscherping van de regels volgt na een nieuwe vaststelling van H5N8 bij een aantal watervogels in het recreatiepark Plaswijckpark in Rotterdam. Deze vogels zijn inmiddels gedood. De andere vogels in dit park hebben tot nu toe geen verschijnselen van vogelgriep en worden binnen gehouden. De gezondheid van deze dieren wordt in de gaten gehouden. Het dierengedeelte is voor het publiek afgesloten.

Bekijk waar vogelgriep is gevonden bij wilde vogels (blauw) en pluimveebedrijven (rood). Bron: Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal