Boerderij: Geen pluimveetransport uit regio's H5N8-bedrijven

15-11-2016

Er zijn geen risicovolle transporten van pluimvee of pluimveeproducten uit de Europese regio's geweest waar hoogpathogene vogelgriep H5N8 is uitgebroken op pluimveebedrijven. Dat heeft de NVWA vastgesteld.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken dat in 3 landen pluimveebedrijven besmet zijn met vogelgriep. In Hongarije zijn inmiddels 5 bedrijven met H5N8 besmet, in Duitsland 3  bedrijven en in Oostenrijk 2 bedrijven.

Dode vogels met H5N8
In Nederland zijn op verschillende plaatsen dode vogels gevonden met het H5N8-virus. Bij eenden in een klein dierenpark in Rotterdam is het virus vastgesteld. De dieren zijn vermoedelijk geïnfecteerd door contact met wilde vogels. De dieren zijn geruimd en de andere vogels uit het park zijn opgehokt. Bezoekers hebben geen toegang tot de dieren.

Van Dam: 'Gebied met vervoersbeperking niet nodig'
"Op basis van een veterinaire risicoanalyse is het niet nodig om een gebied met vervoersbeperking in te stellen", schrijft Van Dam. Er zijn geen aanwijzingen dat er contact is geweest tussen het dierenpark en commerciële pluimveebedrijven. Wel zal één klein legbedrijf dat zich in de buurt van het dierenpark bevindt, worden onderzocht en in de gaten gehouden.

 
 

Inloggen op de ledenportal