Pluimveeweb: Helft van de pluimveehouders heeft een bedrijfsopvolger

21-11-2016

45,9 procent van de pluimveehouders heeft een bedrijfsopvolger. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de gehele landbouwsector is het beeld triester. Op de meeste boerderijen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder staat geen bedrijfsopvolger klaar. Dit betekent dat de komende tien jaar ruim 15.000 boerderijen zullen verdwijnen, of de bedrijfsopvolging wordt op een andere manier opgelost, heeft het CBS berekend.

Opvolger vooral op grote en middelgrote bedrijven

Bedrijfsgrootte speelt een belangrijke rol bij de bedrijfsopvolging. Vooral op grote en middelgrote bedrijven is een opvolger beschikbaar. Dit jaar heeft 70 procent van de grote bedrijven een opvolger, bij de middelgrote bedrijven is bij in bijna 50 procent van de ondernemers een overnamekandidaat beschikbaar.

Het percentage bedrijfsopvolgers voor grote en middelgrote bedrijven zat sinds 2004 in de lift, maar is van 2012 tot 2016 iets afgenomen. Het aandeel bedrijfsopvolgers nam in deze periode voor grote bedrijven iets af van 71 procent naar 70 procent, en voor middelgrote bedrijven van 56 procent naar 48 procent. Van de kleine bedrijven is het percentage bedrijfsopvolgers gedaald van 28 procent naar 27 procent.

Project Boer zoekt Boer

Het NAJK erkent de zorgen rond de bedrijfsopvolging. Aan de ene kant is er een tekort aan opvolgers binnen de bedrijven, terwijl er aan de andere kant veel jongeren zijn die boer willen worden, maar niet de mogelijkheid hebben.

Het NAJK heeft hier voor Boer zoekt Boer in het leven geroepen. In dit project werkt het NAJK samen met het agrarisch bedrijfsleven aan het bieden van goede begeleiding bij buiten familiaire bedrijfsovername.

Tekst:Fenneke Wiepkema

 
 

Inloggen op de ledenportal