Pluimveeweb: 'Handhaaf hygiƫne'

23-11-2016

Handhaaf hygiëne en voorkom insleep van vogelgriep. Dat was de belangrijkste boodschap van Ruth Bouwstra op de ledenvergadering van Anevei vrijdag 18 november. Vanwege de dreiging van hoogpathogene vogelgriep praatte Bouwstra, sectormanager Pluimvee bij de GD, de aanwezigen, voornamelijk eierhandelaren bij.

Na een terugblik op de uitbraak in 2003 en 2014 en de lering die de sector daaruit getrokken heeft, ging ze uitgebreid in op de huidige uitbraak, bij tot nu toe slechts wilde vogels. Conclusie: er is sprake van zeer hoge infectiedruk en zonder Guus Geluk redden we het niet. Ruth Bouwstra benadrukte dat een besmetting van een bedrijf, nu de incubatie tijd verstreken is, echt komt door insleep en drukte iedereen op het hart de hygiëne te handhaven.

De keten verandert
Marc Jansen, directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, vertelde over de supermarkt van de toekomst. Na een terugblik in de historie liet hij de laatste snufjes op het gebied van de supermarkt zien. Het gaat steeds meer om beleven, met als mooi voorbeeld de laatste nieuwe Plus in Abcoude.

Nieuw is blurring: de vermenging van retail met horeca. Daarnaast buigt de trend duurzaam steeds verder om naar gezond. Een plaatje dat onder de borrel tot discussie leidde was de invloed van de supermarkt op de prijs van de eieren, ‘maar’ een klein gedeelte van alle in Nederland geproduceerde eieren gaat naar de supermarkt omdat 70 procent van de Nederlandse eieren wordt geëxporteerd. De export van eieren naar Duitsland komt ook grotendeels in de supermarkten.

Het antwoord op de vraag: „De supermarkt verandert, verandert de keten mee?” is: Er zijn kansen voor ondernemende ondernemers.

Samenwerking NVWA kan beter
„Afkeuren is geen kunst, maar verantwoord goedkeuren is een autoriteit die de NVWA waardig zou zijn”. Dat Jos Goebels, voorzitter Centrale Organisatie voor de Vleessector COV en voormalig inspecteur bij de NVWA, gaf zijn visie op controle en toezicht onder het motto ‘Toezicht en  toezichtgenieter; Beiden willen veilig product.’

De sector  heeft voor de export de NVWA nodig, maar dan moet het ook een echte autoriteit zijn die zich niet door de politiek laat leiden maar zelfstandig besluiten neemt. Daarnaast moet de NVWA niet vergeten dat er gewerkt wordt en moet kunnen worden, papier is geduldig, maar kijk ook of dit in de praktijk toepasbaar is.

Het voorbeeld van een goede samenwerking met NVWA was de handel in eiproducten met USA afgelopen jaar. Als autoriteit moet de NVWA ook durven te benoemen als iets goed en acceptabel is. Het bedrijfsleven is primair verantwoordelijk.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal