Pluimveeweb: Interesse in lokaal geteelde soja neemt toe

28-11-2016

De overheid wil dat binnen enkele jaren 10.000 hectare soja in Nederland wordt geteeld. Hoe realistisch is dat? Levert de sojateelt genoeg perspectief en rendement op voor de teler? „We zien kansen in de markt”, zegt Arco Amperse van Agrifirm Plant in het vakblad Akker van zaterdag 26 november. „Met goede rassen is sojateelt hier beslist haalbaar”, denkt veredelaar Hendrik Rietman.

Praktijkonderzoeken tonen aan dat sojateelt in Nederland haalbaar is, stelt Agrifirm. De coöperatie ziet sojateelt in de nabije toekomst een plaats krijgen binnen het bouwplan van de Nederlandse akkerbouwer. Dat zegt commercieel relatiemanager Arco Amperse van Agrifirm Plant.

Er bestaat volgens hem voldoende interesse vanuit de akkerbouw om een nieuwe teelt op te pakken. „Het streven is om in ieder geval in het jaar 2020 zo’n 2.000 hectare soja in Nederland te telen”, zegt hij.

„Dat is een behoorlijke maar realistische groei. Soja is wat saldo betreft een prima alternatief voor een gewas als zomergraan. Bovendien zien we voldoende kansen in de markt voor lokaal geteelde soja voor in de eerste plaats de humane consumptie.”

140 hectare sojateelt

Tot nu toe zijn telers nog afwachtend wat de sojateelt betreft. Het afgelopen seizoen werd 140 hectare soja geteeld, tegen 190 hectare in 2015, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde opbrengst ligt rond 3.000 kilo per hectare, maar de beste telers gaan richting de 4.000 kilo per hectare, zegt Amperse.

Lees het volledige artikel over de sojateelt in het vakblad Akker dat zaterdag 26 november verschijnt

Tekst:Fenneke Wiepkema

 
 

Inloggen op de ledenportal