Pluimveeweb: Kwaliteit is punt van zorg op tarwemarkt

30-11-2016

Niet de hoeveelheid graan zal dit seizoen beperkend zijn, maar de kwaliteit is wel een punt van zorg. Dat melden handelaren op de beurs in Chicago.

Goede tarweoogsten stuwen de wereldtarwevoorraad op naar historische niveaus, maar schaarste is wel mogelijk door veel partijen van lagere kwaliteit. In Amerika melden de beursanalisten dat eiwitgehaltes van de tarwe van afgelopen oogst tegenvallen. Er zijn regionale verschillen, maar door de bank genomen is goede kwaliteit schaars.

Tegenvallende eiwitgehaltes
De handel hoopt tarwes van betere kwaliteit te kunnen kopen in Australië en Zuid-Amerika. Hier blijkt echter dat de kwaliteit ook tegen kan gaan vallen. Zowel in Australië als in Zuid-Amerika kunnen natte periodes tijdens de groei van de tarwe de eiwitgehaltes gedrukt hebben.

In Europa zijn de eiwitgehaltes van Franse tarwe tegenvallend. In andere delen van Europa zijn de eiwitcijfers wat beter. De bakkwaliteit wordt in de blends moeilijker gehaald dan in andere jaren, zeker nu uitwijken naar andere gebieden voor de inkoop van eiwitrijkere tarwe zeer beperkt mogelijk is en vooruitzichten voor het zuidelijk halfrond ook getemperd zijn.

Tekst:Jorg Tönjes

 
 

Inloggen op de ledenportal