Boerderij: Nieuwe besmetting vogelgriep eendenbedrijf Biddinghuizen

01-12-2016
In Biddinghuizen is donderdag bij een tweede vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Een bedrijf binnen 3 kilometer van dat bedrijf wordt gescreend. Daar zouden verschijnselen zijn die duiden op een besmetting met vogelgriep.

Bij de nieuwe besmetting gaat het om een H5-type. Een nadere virus-typering wordt onderzocht door Wageningen Bioveterinary Research (voorheen CVI) in Lelystad.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, gaat inspectiedienst NVWA het bedrijf waar vogelgriep is vastgesteld donderdag ruimen. In totaal gaat het om circa 8.500 vleeseenden.

De dieren van het tweede besmette bedrijf worden geruimd. - Foto: ANP Koen van Weel

Het nu getroffen bedrijf ligt aan dezelfde weg en in de 3-kilometer-zone rond het afgelopen zaterdag besmet verklaarde eendenbedrijf in Biddinghuizen. Naar aanleiding van die besmetting was het donderdag besmette bedrijf afgelopen weekend gescreend. De uitslag was toen negatief (dus geen besmetting).

Verhoogde uitval

De besmetting kwam donderdag aan het licht nadat de eendenhouder woensdag melding maakte van verhoogde uitval. Daarop zijn monsters genomen voor onderzoek. De uitslag daarvan werd donderdagmorgen bekend: vogelgriep H5. Het gaat om een ‘individueel’ eendenbedrijf, in tegenstelling tot het zaterdag besmette eendenbedrijf, waarvan de eigenaar ook eendenbedrijven in Hierden en Ermelo heeft.

Binnen een straal van 1 kilometer rond het donderdag besmet verklaarde bedrijf in Biddinghuizen liggen geen andere pluimveebedrijven. In het gebied van 3 kilometer rondom dit bedrijf ligt nog een ander pluimveebedrijf. Dit is bemonsterd en wordt onderzocht op vogelgriep. Er zouden op dit bedrijven symptomen zijn die erop wijzen dat hier mogelijk ook sprake is van een besmetting. Het ministerie van Economische Zaken en de NVWA doen geen mededelingen over verdenkingen.

Nieuwe 10-kilometerzone

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het donderdag getroffen bedrijf in Biddinghuizen. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar dit vervoersverbod al van kracht was. Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Afbeelding: Ministerie van Economische Zaken
Afbeelding: Ministerie van Economische Zaken EleveldG

Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht. De dinsdag aangekondigde versoepelingen met betrekking tot vervoer van slachtdieren van buiten het BT-gebied via een corridor naar de slachterijen GPS in Nunspeet en Tomassen Duck-To blijven bestaan, evenals die voor het ophalen van consumptie-eieren vanuit het gebied.

Het ministerie komt donderdag met een brief aan de Tweede Kamer waarin nadere informatie zal worden verschaft.

Hubers geschrokken van besmetting

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers is flink geschrokken van de tweede AI-besmetting in Biddinghuizen. Nadat bekend werd dat op de gescreende (contact)bedrijven rond het zaterdag besmet verklaarde eendenbedrijf in Biddinghuizen geen vogelgriepvirus was gevonden, hoopte hij dat het bij die ene besmetting zou blijven. De nieuwe besmetting noemt hij onheilspellend, want deze toont volgens hem aan dat de screening niet waterdicht is. "Je bemonsterd niet alle dieren, dus het is mogelijk dat er virus is, maar dat je het niet vindt." Een geluk is dat de tweede besmetting kort bij de eerste is, in hetzelfde gebied. "Maar ik houd mijn hart vast dat het hierbij blijft."

Belang van hygiëne en alertheid

Hubers benadrukt het belang van hygiëne en alertheid. Hij voegt eraan toe dat elke pluimveehouder er goed aan doet de zwakke plekken in zijn bedrijf en bedrijfsvoering te zoeken. Die liggen volgens hem bij werkzaamheden waarbij van buiten de stal in wordt gegaan, bijvoorbeeld met materialen. Ook wijst hij op het belang van ongediertebestrijding.

Nieuwe H5N8-besmetting op Duits bedrijf

In Meckelenburg-Voor-Pommeren is voor de 10e keer een pluimveestapel getroffen door H5N8. Ditmaal betreft het volgens het landbouwministerie in Schwerin een bedrijfje met 300 kippen, eenden en ganzen in Neukloster in deze Duitse deelstaat.

Ook laagpathogeen H5-virus gevonden

Los van de door H5N8 getroffen bedrijven zijn ook twee pluimveebedrijven besmet geraakt met het laagpathogene H5-virus.

In heel Meckelenburg-Voor-Pommeren worden nog steeds dode wilde vogels positief getest. Daaruit valt af te leiden dat de virussen nog steeds in opmars zijn, waarschuwt het ministerie.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal