Boerderij: Meer gevallen H5N8 in Zuidwest-Frankrijk

03-12-2016
Op meer bedrijven in Frankrijk zijn besmettingen of verdenkingen vastgesteld van vogelgriep.

Na de ontdekking van H5N8 op een eendenbedrijf in de Franse regio Tarn zijn ook in de aangrenzende departementen Gers, Lot-et-Garonne en Hautes-Pyrénées besmettingen of verdenkingen vastgesteld. Inmiddels zijn meer dan 20.000 dieren geruimd.

'In staat van oorlog'

De eenden- en andere pluimveehouders in het zuidwesten van Frankrijk zijn ‘in staat van oorlog’ om de nieuwe epidemie zo snel mogelijk de kop in te drukken. Dit deel van Frankrijk leek net de nasleep van de grote uitbraak van eind vorig en begin dit jaar verwerkt te hebben. Toen werden andere varianten van vogelgriep vastgesteld op 100 bedrijven.

Vandaag 'vogelgriep vrij'

Frankrijk zou op 3 december weer de status ‘vogelgriep vrij’ krijgen als niet twee dagen eerder weer besmettingen waren geconstateerd. Volgens de regionale autoriteiten is dit keer hopelijk een efficiëntere aanpak mogelijk, omdat H5N8 tot een massale en snelle sterfte onder de besmette dieren leidt. Bij de ‘vorige’ varianten vertoonden eenden en ganzen geen ziekteverschijnselen, zodat besmetting alleen bij controles vastgesteld kon worden.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal