Pluimveeweb: Hygiƫnecontroles op pluimveebedrijven door vogelgriep dreiging

08-12-2016

Avined heeft in overleg met het ministerie van Economische Zaken besloten per 9 december 2016 te starten met onaangekondigde hygiënecontroles op pluimveebedrijven. De controles zijn risicogericht en kunnen op alle soorten pluimveebedrijven (incl. eend- en kalkoenbedrijven) worden uitgevoerd.

De controles worden uitgevoerd door ISACert en VERIN/CBD. De controleurs controleren niet in het BT-gebied en komen alleen aan de keukentafel, dus niet bij of in de stallen en zullen vanzelfsprekend alle hygiënemaatregelen in acht nemen.

„Controles hebben betrekking op IKB en niet IKB bedrijven. Er wordt vooraf altijd contact opgenomen met het betreffende bedrijf. Pluimveehouders hoeven dus niet bang te zijn dat er onverwachts een controleur op de stoep staat.”, zegt Hans Schouwenburg van Avined. Pluimveehouders die vragen hebben over de controles kunnen contact met hem opnemen via info@avined.nl of 030 – 755 5010.

Hygiëne

Hygiëne op pluimveebedrijven is essentieel, zeker in deze tijden van vogelgriep. Er worden immers nog steeds wilde vogels met vogelgriep aangetroffen en het is van het allergrootste belang om het virus buiten het bedrijf te houden. Avined wil met deze risicogerichte controles en keukentafelgesprekken over hygiëne en ongediertebestrijding de puntjes op de i zetten.

Bedrijven kunnen zelf veel doen en veel bedrijven doen dit gelukkig ook. Pluimveebedrijven die op zoek zijn naar handvatten rondom hygiëne kunnen de hygiënescan (nogmaals) invullen. De scan kunt u invullen via Mijn AVINED. Ga in Mijn AVINED naar menu-optie KIP en vervolgens naar menu-optie hygiënescan.

Avined verwacht dat alle pluimveehouders medewerking verlenen aan deze controles.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal