Pluimveeweb: 'Eenden relatief vatbaar voor vogelgriep'

08-12-2016

Vogelgriep treft relatief makkelijk eenden omdat veel eendenbedrijven strooisel - om bij te strooien - buiten of in open schuren opslaan. Zo kan het makkelijk vervuild raken met de mest van besmette wilde vogels.

Dat zegt Arjan Stegeman, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Utrecht en adviseur van de overheid tegen Omroep Flevoland. Verder zijn eenden in stallen volgens Stegeman vatbaarder voor de huidige vogelgriep dan bijvoorbeeld kippen.

Veel wilde vogels die de afgelopen weken rond de randmeren ten prooi vielen aan de ziekte waren kuifeenden. En volgens de epidemioloog slaat een virus gemakkelijker van eend op eend over dan bijvoorbeeld van een eend op een kip.

Oplossing

Met een eenvoudige maatregel als het binnen opslaan van strooisel, zou volgens Stegeman in de toekomst de kans op verspreiding van de vogelgriep kunnen worden verkleind.

Aangezien het strooisel bij eendenhouders vaak in open schuren of buiten opgeslagen wordt opgeslagen, betekent dit dat er wilde eenden en andere wilde vogels op neer kunnen strijken. Ze zoeken er naar eten en laten er ook uitwerpselen achter. Het strooisel met de uitwerpselen wordt vervolgens de stal met eenden binnengereden. Uit onderzoek blijkt dat het vogelgriepvirus vooral via poep verspreid wordt.

Tekst:Tom Schotman & Omroep Flevoland

 
 

Inloggen op de ledenportal