Boerderij: Vogelgriep steekt op nieuwe plekken de kop op

08-12-2016

 

Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 steekt op nieuwe plekken in Nederland de kop op bij wilde vogels. Nieuwste haarden zijn te vinden op Texel en in Noord-Friesland.

In het natuurgebied Waalenburg op Texel is bij 15 dode smienten vogelgriep H5N8 aangetroffen. Op twee plaatsen in Friesland, bij Marrum en Jislum, zijn dode vogels (ook voornamelijk smienten) gevonden waarbij eveneens, weliswaar nog niet getypeerd, vogelgriep is geconstateerd. Volgens de gemeente Texel zijn in een week tijd bijna 450 dode watervogels opgeruimd op het eiland.

NVWA: geen besmet gebied aangewezen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft geen besmet gebied aangewezen, zegt een NVWA-woordvoerder in reactie op berichtgeving van onder andere stichting Natuurmonumenten dat heel Texel als gevolg tot besmet gebied zou zijn verklaard. Voor de NVWA is het vooral belangrijk de verspreiding binnen Nederland in kaart te brengen. Nu vastgesteld is dat het virus bij dode vogels op Texel aanwezig is, worden andere vogels uit het gebied daar in principe niet meer op getest. Texel heeft zelf een wandelpad door het natuurgebied gesloten om onnodige verstoring van de vogels en verspreiding van het virus hierdoor te voorkomen. Het opruimen van de dode vogels is een verantwoordelijkheid van gemeenten en terreinbeheerders.

Het opruimen van de dode vogels is een verantwoordelijkheid van gemeenten en terreinbeheerders.

Meldpunt dode vogels

Organisatie Sovon (vogelonderzoek Nederland) heeft samen met het Dutch Wildlife Health Centre een meldpunt voor dode vogels en hierdoor zicht op de landelijke situatie. Een landelijke trend in de ontwikkelingen is momenteel niet waar te nemen, zegt Sovon-medewerker Roy Slaterus. Per locatie zijn golven te zien. Op de locaties waar als eerste sterfte werd waargenomen, bij de Noord-Hollandse Gouwzee en het Wolderwijd (tussen Zeewolde en Harderwijk), is dit inmiddels veel minder. Hij noemt het beeld echter steeds diffuser, doordat er nieuwe locaties bijkomen, zoals nu Texel en Friesland.


Een kaart met daarop alle uitslagen van onderzoek naar vogelgriep bij wilde vogels en bedrijven in Nederland van de afgelopen 2 maanden. Uitslagen positief voor het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus (de rode en blauwe punten) zijn tot zover vooral afkomstig van locaties rond Noord-Holland en bij de randmeren van Flevoland is te vinden op de webiste van NVWA - klik hier

 
 

Inloggen op de ledenportal