Pluimveeweb: Vogelgriepvirus in Friese Marrum is hoogpathogene H5N8

09-12-2016

Bij de dode wilde watervogels in het Friese Marrum is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Bovendien zijn er ook dode vogels gevonden in de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Dongeradeel.

Dat meldt het Waterschap Friesland vrijdag 9 december in een update. Afgelopen woensdag 7 december werd bekend dat er vogelgriep was vastgesteld bij dode wilde watervogels in Marrum en Jilsum. Nu is dus ook bekend om welke variant het gaat.

Het Waterschap Friesland neemt aan dat de dode vogels in de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Dongeradeel ook besmet zijn met vogelgriep. Daarnaast zijn er enkele dode vogels gevonden op Terschelling en in de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze worden nog nader onderzocht op mogelijke besmetting. In Tytsjerksteradiel zijn in tegenstelling tot eerdere berichtgeving geen dode vogels gevonden die mogelijk besmet zijn met het virus.

Ruimen

Het Waterschap Friesland gaat vandaag de hele dag door met ruimen. Hierbij is het zoekgebied naast Ferwerderadiel uitgebreid naar Súdwest-Fryslân en Terschelling. In beide gemeenten zijn rond de tien dode vogels aangetroffen die mogelijk besmet zijn. De zoekploegen zijn om deze reden uitgebreid.

Gemeenten en It Fryske Gea zetten ook mensen in die helpen met zoeken en ruimen. Zij krijgen instructie en beschermende kleding van Waterschap Friesland. In totaal zijn er donderdag 8 december rond de 400 dode vogels geruimd.

Tekst:Tom Schotman & Waterschap Friesland

 
 

Inloggen op de ledenportal