Pluimveeweb: Landelijke maatregelen vogelgriep aangepast

09-12-2016

De landelijke ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling is aangepast. Nu vallen alleen nog pluimvee, watervogels en loopvogels onder de bezoekersregeling en de ophok- en afschermplicht. Dit geldt voor zowel de hobbyhouders als de commerciële pluimveebedrijven.

Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken vrijdagmiddag 9 december bekend. Deze wijziging is ingevoerd omdat deskundigen hebben aangegeven dat andere vogels nagenoeg geen risico in de verspreiding van AI vormen. Ook het jachtverbod wordt ingetrokken. Deze wijzigingen gelden niet voor het BT gebied rondom Biddinghuizen.

Wel worden in het BT gebied de maatregelen voor veehouders, zoals varkenshouders en melkveehouders met hobbyvogels aangepast. Deze veehouders kunnen hun runderen of varkens weer van het bedrijf afvoeren zonder aanvullende voorwaarden. Klik hier voor de aangepaste regeling.

Situatie Duitsland

Het Friedlich Loeffler Institut meldt in een actuele overzichtskaart dat vandaag op een 3 tal plekken besmette wilde vogels zijn vastgesteld. Bovendien heeft het instituut een geactualiseerde lijst van veel gestelde vragen gepubliceerd, meldt Avined in een update.

Situatie Frankrijk

Het Franse Ministerie van Landbouw meldt op haar website dat per 9 december inmiddels 12 H5N8-uitbraken op pluimveebedrijven zijn bevestigd en 2 besmette wilde vogels.

Rusland

De OIE meldt dat in de Russische regio Astrakhanskaya Oblast  (de delta van de rivier de Volga naar de Kaspische Zee ) hoogpathogene H5 is vastgesteld. Media melden dat dit een legbedrijf betreft met ruim 54.000 kippen.

Nadere uitleg hygiënecontroles

De hygiënecontroles zijn gestart op verzoek van zowel branche-organisaties als Ministerie van EZ en bedoeld om de puntjes op de i te zetten met betrekking tot hygiëne. Het gaat hierbij vooral om bewustwording. Immers zijn er signalen dat helaas niet iedereen in de sector de zo belangrijke hygiëne even serieus neemt. De bezoeken/contacten zijn van toepassing voor alle bedrijven in de sector, ook niet-IKB en ook eenden- en kalkoenbedrijven.

Op basis van een risico gebaseerde steekproef op basis van gegevens uit de hygiënescan  worden de bezoeken/contacten uitgevoerd. Wat betreft de eventuele risico’s hebben deskundigen aangegeven dat de risico’s bij naleving van het hygiëneprotocol verwaarloosbaar zijn en dat de meerwaarde van de controles zeker opweegt tegen die (verwaarloosbare) risico’s. Natuurlijk houdt de controleur zich bij een bezoek aan het hygiëneprotocol en sowieso wordt het bedrijfsterrein niet betreden. Daarnaast zal hij/zij altijd (kort) voor het bezoek telefonisch contact met het bedrijf opnemen.

Vergelijking met 2014

In een gisteren opgeleverde Eurosurveillance studie is een vergelijking gemaakt van de hoogpathogene vogelgriep verspreiding tussen 2014 en 2016. Het artikel met kaartmateriaal is hier te lezen.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal