Boerderij: Vogelgriep in het Friese Abbega

13-12-2016
In het Friese Abbega (gemeente Súdwest-Fryslân) is vogelgriep van het type H5 geconstateerd op een legpluimveebedrijf met 63.000 dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is ter plaatse. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken. Gezien de symptomen en de hoge besmettingsdruk vanuit wilde vogels gaat het om een hoogpathogene variant, meldt staatssecretaris Martijn van Dam. Testresultaten moeten dat nog bevestigen. Ook het N-type is nog onbekend. In een zone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf is een vervoersverbod afgekondigd. Binnen een straal van drie kilometer van het besmette bedrijf bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht, meldt het ministerie.

1.200 dode vogels

In Friesland zijn de afgelopen dagen zeker 1.200 dode vogels gevonden, blijkt uit een bericht van Wetterskip Fryslân van maandag 12 december. De vogels zijn gevonden in Ferwerderadiel, Súdwest-Fryslân, Dongeradeel, Leeuwarderadeel, Menameradiel, Littenseradiel en op Terschelling. Bij dode vogels in Marrum werd hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld, hetzelfde virus dat eind november/begin december op drie eendenbedrijven in Biddinghuizen (Flevoland) werd gevonden. Zoekteams van het Waterschap en andere betrokken instanties, zoals Staatsbosbeheer, zijn sinds eind vorig week dagelijks op pad om alle dode vogels op te ruimen.

Minder sterfte watervogels

Op de locaties waar als eerste vogelgriep bij dode wilde vogels werd gevonden, bij de Noord-Hollandse Gouwzee en het Wolderwijd (tussen Zeewolde en Harderwijk), leek de piek er eind vorige week af. Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland lag daar de sterfte onder de watervogelpopulaties inmiddels een stuk lager.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal