Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep op West-Duits kalkoenenbedrijf

15-12-2016

Op een kalkoenenbedrijf met 8.500 kalkoenhanen in de West-Duitse Landkreis Vechta is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Dat heeft het Friedrich-Löffler-Institut (FLI) woensdag 14 december bevestigd, meldt Avined in een update. Alle dieren op het bedrijf zijn/worden geruimd. Er is een 3- en 10- km gebied ingesteld. Het getroffen bedrijf bevindt zich in een zeer pluiimveedicht gebied getuige de aantallen dieren die in de berichtgeving van Niedersächsische Geflügelwirtschaft worden vermeld.

In het 1-km. gebied rondom het bedrijf bevinden zich 10 commerciële pluimveebedrijven met circa 66.000 dieren. In het 3-km. gebied bevinden zich in totaal 20 pluimveebedrijven met circa 138.000 stuks pluimvee. In het 110 km. toezichtsgebied bevinden zich 150 bedrijven met in totaal circa 700.000 stuks pluimvee.

In deze link treft u een kaart met de actuele stand van zaken per 14-12-2016.

Situatie Frankrijk

Het Franse Ministerie van Landbouw meldt dat per heden 19 pluimveebedrijven zijn besmet met hoogpathogene AI en op 2 locaties besmette wilde vogels zijn gevonden.

Een overzicht van de betreffende districten met bijbehorende bedrijfsgegevens en plaatsen kunt u hier vinden.

De Epidemiosurveillance Sante Animale (ESA) heeft een update uitgebracht van de Europese situatie. Het Franstalige rapport kunt u hier downloaden.

Situatie Polen

De OIE maakt melding van een tweede uitbraak van Hoogpathogeen H5N8 op een kalkoenenbedrijf in Glinik, provincie Lubuskie, Polen. Op dit bedrijf worden in totaal ruim 37.000 kalkoenen gehouden. Alle dieren zijn geruimd. Eerder was op een ganzenbedrijf op enige kilometers afstand ook H5N8 vastgesteld.

Overige landen

Hongarije: De OIE maakt melding van 33 nieuwe uitbraken van hoogpathogeen H5N8

Zwitserland: De OIE maakt melding van 2 besmette wilde vogels met H5N8 in De Vaud and Thurgau

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal