Rtv Oost: »Pluimveebedrijven in spanning vanwege vogelgriep: "De emotie zit hoog"

16-12-2016

Spanning in de Mastenbroekerpolder bij Kampen nu er op twee plekken dode wilde eenden met het vogelgriepvirus zijn gevonden. Het roept herinneringen op aan twee jaar geleden. Toen moesten meerdere pluimveebedrijven in de regio geruimd worden vanwege vogelgriep.

"Die emotie zit hoog", zegt Jurjen Bakker, coördinator Integrale Veiligheid bij de gemeente Kampen. Gisteren informeerde hij de bedrijven in de gemeente over de recente uitbraak van het virus.

 

Geen verrassing

Voor veel bedrijven komt de vogelgriepuitbraak niet als een verrassing. De afgelopen weken werden er op verschillende plekken in het land al dode vogels met het virus gevonden.

 

In Biddinghuizen, niet al te ver van de Mastenbroekerpolder, moesten drie pluimveebedrijven geruimd worden vanwege het virus en deze week kwam daar ook een leghennenbedrijf in Friesland bij.

 

Spanning

In de regio Kampen wisten ze dus dat het er aan zat te komen. Maar er zijn natuurlijk wel veel zorgen, zegt Bakker. Want wat betekent het voor de bedrijven in de polder?

 

De afgelopen weken zijn in opdracht van het Rijk al veel voorzorgsmaatregelen genomen zoals het grondig ontsmetten van voertuigen en bezoekers die bij de bedrijven langskomen. Maar verder is het vooral afwachten. "De spanning is enorm", zegt Bakker.

 

Extra alert

Ook bij de gemeente zijn ze extra alert. Medewerkers zijn geïnstrueerd om scherp te zijn op dode vogels. Als dode dieren worden aangetroffen, worden er extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

 

Inwoners die dode vogels vinden, worden gevraagd dit te melden. Dat kan bij Waterschap Drents Overijsselse Delta via het telefoonnummer 088 - 2331200. Het waterschap roept mensen op direct contact met de kadavers te vermijden.

Meer lezen over:
 
 

Inloggen op de ledenportal