Pluimveeweb: Tien meest gelezen items van 2016

03-01-2017

In het begin van het nieuwe jaar is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in. Op Pluimveeweb.nl blikken we terug door de tien meest gelezen items van 2016 op een rij te zetten.

1. McDonald’s: Wakker Dier schetst vertekend beeld
McDonald’s zegt dat tijdens het productieproces met respect en zorg omgegaan wordt met de kippen. Volgens de fastfoodketen wordt er een vertekend beeld geschetst in de nieuwe campagne van Wakker Dier.

2. H5 vogelgriep op eendenbedrijf in Biddinghuizen
In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook drie locaties in Hierden en een locatie in Ermelo. Deze locaties worden preventief geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden.

3. ‘Voetzoolscore van 104 naar 0 door verwarmd drinkwater’
Het verwarmen van het drinkwater voor de vleeskuikens van 11 naar 22 tot 24 graden Celsius biedt de familie Boon uit Enschede veel voordelen. Zo daalde de gemiddelde voetzoolscore van 104 naar 0 en 1. Roan Boon en vleeskuikenspecialist Bennie Otten vertellen in deze video over de voordelen.

4. H5 vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Boven-Leeuwen
In het Gelderse Boven-Leeuwen in de gemeente West Maas en Waal is bij een bedrijf met 48.000 vleeskuikenouderdieren H5 vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

5. Nieuwe vogelgriep uitbraken op Duitse pluimveebedrijven
De hoogpathogene H5N8 vogelgriep breidt zich verder uit in Duitsland. Het virus is op een pluimveebedrijf met 8.800 ganzen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vastgesteld en op twee pluimveebedrijven in de Noordoost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

6. Daglicht in nieuwe opfokstal
Jan en zijn vrouw Lijsje van Elp uit het Overijsselse Staphorst bouwden hun tweede opfokstal voor 65.000 dieren en kunnen nu 130.000 leghennen opfokken. In de nieuwe stal kozen ze voor extra zitstokken zodat de hennen beter door het systeem heen kunnen bewegen. Ook gaan ze werken met een daglicht gestuurde nok waardoor ze de hennen daglicht kunnen geven. Daarmee willen de opfokkers inspelen op de ontwikkelingen van hennen met hele snavels.

7. Fotoreportage hightech vleeskuikenbedrijf
Fotoreportage hightech vleeskuikenbedrijf Familie van Zutven in Erp.

8. West-Duitse pluimveeslachterij Wiesenhof brandt af
Een vleeskuikenslachterij van Wiesenhof in het West-Duitse in Lohne (bij Oldenburg) in de deelstaat Noordrijn-Westfalen is gisteren afgebrand.

9. Met nieuwe leghennenstal klaar voor de toekomst
Familie Schalk bouwde in het Vlaamse Meer, vlak over de grens bij Breda, een nieuwe scharrelstal voor 55.000 leghennen. Het familiebedrijf groeit hiermee naar 230.000 hennen en is daarmee voorlopig klaar voor de toekomst. Dankzij de rechtstreekse verkoop van eieren aan onder andere buurtwinkels en restaurants houdt de familie meer marge over.

10. Met volière klaar voor onbehandelde hennen
Familie Bouwhuis uit het Drentse Witteveen bouwde alle vier traditionele scharrelstallen om naar volière. „In een volièresysteem hebben de hennen meer vluchtmogelijkheden en kunnen we beter onbehandelde hennen houden”, motiveert Johan Bouwhuis. Door de verbouwing groeien ze van 37.000 naar 73.000 leghennen, waarvan 27.000 vrije uitloop en 46.000 scharrelhennen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal