Pluimveeweb: 'Pas subsidieregeling voor jonge boeren aan'

01-01-2017

Bij de subsidieregeling voor jonge boeren die willen investeren in duurzaamheid moeten meer categorieën komen. Ook moet de minimale grens van 20.000 euro per investering afgeschaft worden.

Dat staat in een evaluatie van de provincies die door staatssecretaris Van Dam naar de Tweede Kamer is gestuurd. Van Dam wil kijken of de uitkomsten van die evaluatie ook gelden voor de huidige, tweede openstelling van de regeling met Europees geld. Deze loopt nu tot en met 16 januari. Daarna zouden de conclusies voor invoering bij een nieuwe, derde openstelling met het NAJK kunnen worden besproken.

Uit de evaluatie van de provincies, die de regeling uitvoeren moeten, blijkt dat bijna de helft van de aanvragen begin dit jaar over zonnepanelen ging. Op afstand volgden aanvragen voor systemen voor precisiebemesting of gewasbescherming. Er waren weinig projecten voor open watervoorzieningen voor pluimvee, windmolens, mestvergisters en WKK-installaties.

Uit de evaluatie van de provincies blijkt dat veel jonge boeren de lijst met mogelijke projecten te beperkt vinden. Bovendien zijn het vaak categorieën die minder relevant zijn voor jonge boeren. Ook vinden zij het subsidiepercentage van 30 procent en de maximale subsidie van 20.000 euro te ‘karig’. Dat geldt vooral in situaties waarbij veel geïnvesteerd moet worden en het feitelijke steunpercentage dus lager is dan 30 procent.

Tekst:Lauk Bouhuijzen

 
 

Inloggen op de ledenportal