Pluimveeweb: Frankrijk gaat grootschalig ruimen in strijd tegen vogelgriep

05-01-2017

Het Franse ministerie van Landbouw heeft in de strijd tegen de vogelgriep opdracht gegeven honderdduizenden eenden en ganzen preventief te ruimen in drie districten in het zuidwesten van het land.

Het gaat om gebieden in Gers, Landes en Hautes-Pyrénées. Deze gebieden zijn het zwaarst getroffen door het virus H5N8. Het Franse ministerie van Landbouw probeert met deze maatregelen het virus een halt toe te roepen.

Pluimvee dat niet afgeschermd wordt gehouden en vrij rondloopt wordt vanaf 5 tot 20 januari geruimd. Het gaat naar schatting om 800.000 stuks pluimvee en mogelijk zelfs om 1,3 miljoen. Bedrijven die hun pluimvee binnenhouden blijven gespaard van de maatregel. Het Franse ministerie van Landbouw maakte de maatregelen woensdag 4 januari bekend.

In het zuidwesten van Frankrijk worden eenden en ganzen vooral gehouden voor hun lever, de bekende ‘foie gras’. Vorig jaar brak het vogelgriep virus in het zuidwesten van Frankrijk ook al op meerdere bedrijven uit. Sinds november 2016 is het virus al op 65 pluimveebedrijven en 24 hobbybedrijven uitgebroken in Frankrijk.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal