Boerderij: Eierprijs zakt in eerste week nieuwe jaar

06-01-2017

De eiermarkt begint het nieuwe jaar met dalende prijzen.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 33 cent naar €6,34 per 100 stuks. Ook de prijs voor kooi-eieren in de gewichtsklasse 62/63 gram zakte flink. Na een daling van 47 cent staat de NOP-richtprijs nu op €5,10 per 100 stuks. Het is tweede week op rij met zo'n prijsdaling voor kooi-eieren. In twee weken tijd ging er nu 93 cent van de prijs af.

Vraag vanuit retail valt tegen
De afzet richting de retail was niet denderend. De consument heeft nog eieren in de koelkast liggen en daardoor valt de vraag vanuit de retail wat tegen deze week. Het einde van de vakanties zou kunnen leiden tot een iets grotere vraag naar eieren vanuit de retail, maar dat blijft afwachten. Er zijn nog voorraden. 

Ook de industrie lijkt zich maar mondjesmaat te melden op de markt. De industrie koopt alleen de broodnodige eieren en lijkt te wachten op een verdere daling van de eierprijzen. Bovendien zijn de laatste weken flink wat broedeieren richting de eiproductenindustrie gegaan. Voor deze eieren wordt door de industrie vaak niet veel meer dan 3 cent per ei betaald. Ook eieren die uit Polen komen, zijn een stuk goedkoper.

Het aanbod aan zowel scharrel- als kooi-eieren is ruim voldoende voor de vraag. De verwachting is dat de prijzen de komende weken nog iets verder zullen zakken, al zal dat niet in zulke grote stappen als deze week gebeuren. Pasen valt dit jaar pas op 16 april, dus het prijsondersteunende effect van deze feestdagen ligt nog ver weg.

Prognose: prijs daalt.

 
 

Inloggen op de ledenportal