Pluimveeweb: ING: Vooruitzichten voor pluimveehouders onzeker voor 2017

11-01-2017

woensdag 11 januari 2017
Vanwege de recente uitbraken van hoogpathogene vogelgriep zijn de vooruitzichten voor zowel leg- als vleespluimveehouder onzeker voor 2017.

Dat schrijft ING bank woensdag 11 januari bekend in haar vooruitblik op het jaar 2017. Door de uitbraken van vogelgriep sloten enkele landen hun grenzen voor Nederlands pluimveevlees waardoor de Nederlandse pluimveeketen financiële schade leidt . Wanneer er nieuwe uitbraken van vogelgriep komen, volgen er mogelijk nog meer exportrestricties, waardoor de Nederlandse pluimveeketen nog meer financiële schade leidt. 

„Vleeskuikenhouders realiseerden in 2016 naar verwachting een iets hoger inkomen dan gemiddeld. Leghennenhoudersn koersen af op een gemiddeld rendement. Voor 2017 zijn voor pluimveehouders de neerwaartse risico’s groot. De prijzen van pluimveevlees dalen momenteel al snel”, schrijft de ING. 

Exportkansen voor concepten
„De opmars van ‘conceptvlees’ in de supermarkt leidde er toe dat vraag en aanbod van dit segment na aanloopproblemen beter op elkaar zijn afgestemd”, stelt de ING. De Nederlandse vleessector loopt volgens de bank voorop wat betreft productkwaliteit en duurzaamheid. 

Zo is het gebruik van antibiotica in de veehouderij al fors gedaald. Een deel van de productie kan inmiddels 100 procent antibiotica vrij worden geleverd. Nog maar een klein deel van deze productie is gericht op export. Hier liggen volgens de bank groeikansen, aangezien ook in de omliggende landen de behoefte aan vlees uit dit segment toeneemt.

Recordprijzen Freiland eieren
In de legpluimveehouderij worden de prijsverschillen tussen segmenten volgens ING bank groter. „Biologische eieren zijn veel gevraagd, maar vooral de vraag naar Freiland eieren is hoog. Dit heeft geresulteerd in recordhoge contractprijzen”, stelt de bank.  

Voor de pluimveehouderij liggen in deze segmenten nieuwe exportkansen, volgens de bank. „Het creëren van een ‘topsegment’ als keurmerk zou voor extra waardering en inkomen moeten zorgen omdat de huidige segmenten nauwelijks de extra kosten vergoeden”, vindt de bank. 

Ook aan verbreding van het aantal exportlanden moet de pluimveesector volgens de bank werken. „In de vleeskuikenouderdierensector is onlangs gebleken dat een te sterke gerichtheid op een beperkt aantal landen riskant is.” Hiermee doelt de bank op fors gedaalde prijzen voor broedeieren in 2016 waardoor broedei exporteur Plumex failliet ging en vele vleeskuikenouderdierenhouders fors financiële schade leden. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal