Boerderij: Prijs eieren doet opnieuw stap terug

13-01-2017

De eierprijzen zijn ook deze week gedaald. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 21 cent naar € 6,13 per 100 stuks. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren zakte met 13 cent naar € 4,97 per 100 stuks.

De prijsdaling van de eieren is het gevolg van een ruim aanbod. In heel Europa zijn veel eieren beschikbaar, terwijl in de eerste weken van het jaar de consumptie wat tegenvalt. Veel pakstations hebben nog voorraden en melden zich maar mondjesmaat in de markt. De industrie blijft, net als in de voorbije weken, wat afzijdig en wil alleen tegen lagere prijs eieren kopen.

Kou heeft gunstig effect op eierprijzen
Toch leeft de hoop dat het einde van de prijsdaling in zicht is. De komende week wordt het een stuk kouder en dat heeft altijd een positief effect op de consumptie van eieren en eiproducten. Dat zal de markt en de prijzen ondersteunen. En dat is welkom na een aantal weken met forse flinke prijsdalingen.

Export loopt goed
De export van eieren naar derde landen loopt goed door, meldt de handel. Vooral vanuit Afrika worden veel kleine eieren gevraagd. Hoewel iets minder dan naar Afrika, gaan ook veel eieren naar landen in het Midden-Oosten.

Prognose: licht dalend tot stabiel

 
 

Inloggen op de ledenportal