Boerderij: Franse supers willen af van verrijkte kooieieren

24-01-2017

In Frankrijk willen retailers af van eieren afkomstig uit verrijkte kooien. De eierboeren vragen €100 miljoen steun en afnamegarantie van de winkeliers om hun stallen te verbouwen.

De Franse organisatie voor de eierindustrie CNPO vraagt de supermarkten €100 miljoen steun voor de omschakeling van verrijkte kooieieren naar scharrelproductie. Volgens de sector kost die operatie in totaal zeker een half miljard euro. Springen de winkeliers niet bij, dan dreigt straks een tekort aan deze eieren.

Vrijwel alle grote Franse supermarkten hebben de laatste maanden laten weten dat ze vanaf 2025 geen eieren uit verrijkte kooisystemen meer willen verkopen. Bij een aantal bedrijven gaat dat in fasen, zoals bij Monoprix, dat vanaf 2020 al geen eigen merk eieren uit batterijen meer in ’t schap wil, terwijl andere winkeliers de maatregel in één keer in willen voeren. Alle supermarkten stellen daarbij dat ze dit zo vroeg mogelijk aankondigen ‘om de eiersector de gelegenheid te geven zich aan te passen aan de nieuwe eisen’.

Sector kan die omslag niet alleen maken
Maar volgens het Comité national pour la promotion de l’œuf kan de sector dat niet op eigen kracht verwezenlijken. "De tijdstabel en de financiële omstandigheden waarin de producenten nu al verkeren, maken het voor hen en de hele sector onmogelijk om aan de eisen te voldoen."

De eierproducenten zijn zeker niet tegen de plannen en zijn ook al een heel eind op weg, benadrukt de CNPO. In een in oktober aangenomen ‘sociaal contract voor de toekomst’ is afgesproken dat het percentage ‘alternatieve’ systemen wordt opgevoerd van 32 procent nu, naar de helft in 2022. "Dat is al een ambitieus en kostbaar doel dat investeringen van naar schatting 500 miljoen vergt. Dat komt dan vier jaar na het Europese verbod op kooi-eieren dat ons al een miljard heeft gekost. 400 miljoen daarvan is nog steeds niet afbetaald," zegt de organisatie.

Lange termijncontracten
CNPO vraagt de supermarkten niet alleen om een financiële bijdrage, maar wil ook dat ze lange termijn contracten gaan afsluiten met hun eierleveranciers: "Alleen dat geeft hen het vertrouwen om fors te investeren. Kunnen ze dat niet, dan zullen de winkels nog veel meer eieren uit het buitenland moeten invoeren en wordt het voortbestaan van de hele eiersector in Frankrijk bedreigd."

Grootste eierproducent in Europa
Die Franse eiersector is momenteel nog altijd de grootste in Europa. In 2015 kwam de productie uit op 14,7 miljard eieren, vrijwel evenveel als een jaar eerder maar 1,6 miljard meer dan de nummer twee Italië. Frankrijk telde in dat jaar ongeveer 2.800 bedrijven waar zo’n 42 miljoen leghennen worden gehouden. Daarvan leven er 32 miljoen in batterij-systemen.

Fransman eet veel eieren
Fransen eten gemiddeld 216 eieren per jaar, dat zijn er 16 meer dan de gemiddelde Europeaan. Dat neemt niet weg dat Frankrijk met zijn grote productie nog altijd een netto-exporteur van eieren en eierproducten is. De afgelopen jaren leverde dat een overschot op de handelsbalans op van zo’n €40 miljoen. Maar omdat de invoer van eieren de laatste tijd gestaag toeneemt is dat cijfer snel aan het dalen.

 
 

Inloggen op de ledenportal