Pluimveeweb: Geslachtsbepaling in het ei na vier dagen

24-01-2017

Naast de endocrinologische methode komt er binnenkort een microscopische manier van geslachtsonderzoek op de markt. Bij deze methode om haantjes te onderscheiden van hennen duurt het vier dagen voordat het geslacht kan worden onderscheiden.

Dat scheelt vijf dagen,  vergeleken met de methode waarbij hormonen worden gebruikt. Wel gaat er enkele procenten van de eieren verloren door het lichten van de kap. Om de microscoop zijn werk te laten doen is dat nodig. De methode is ontwikkeld op de universiteit van Leipzig en werd eind vorige week op de Duitse landbouwbeurs Grüne Woche gepresenteerd. 

Komend voorjaar worden de eerste prototypen op broederijen getest. Het Duitse ministerie van landbouw stimuleert en subsidieert onderzoek naar alternatieven voor het doden van haantjes. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de universiteit van Leipzig. 

Dubbeldoelkip
Het onderzoek richt zich ook op de ontwikkeling van een dubbeldoelkip, waarbij de kuikens niet alleen aanleg hebben voor eierproductie maar ook voor vleesaanzet. Het onderzoek maakt onderdeel uit van ministerieel beleid dat dierenwelzijn centraal stelt. 

De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt vestigde bij de opening van de voedsel en toerisme beurs in Berlijn de aandacht op dierenwelzijn en benadrukte dat het nieuwe geslachtsonderzoek ethische bezwaren tegen het doden van kuikens, 48 miljoen per jaar, wegneemt. In plaats van de versnipperaar worden de mannelijke broedsels voor veevoer gebruikt na geslachtsbepaling.

 
 

Inloggen op de ledenportal