Pluimveeweb: 'Kleine kans op verruiming voor uitloopei'

25-01-2017

De kans is klein dat er een verruiming komt van de 12 weken termijn voor vrije uitloopeieren. Dat zegt Eric Hubers, voorzitter van de landelijke vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Hubers had vanmiddag een bestuurlijk overleg in Den Haag.

„Ik heb er een hard hoofd in, want we hebben in Europa Duitsland en Frankrijk niet achter ons. De rest van de lidstaten zoals Belgie, Engeland, Polen en de Scandinavische landen zijn wel voorstander, maar Duitsland wil vasthouden aan de regels”, laat Hubers weten. 

Volgens de voorman is de 12-weken grens arbitrair. „Ik vergelijk het wel eens met koeien. Ze staan in de winter op stal, maar wel wordt de melk jaarrond als weidemelk verkocht. Voor kippen geldt hetzelfde. Ze hebben perspectief op uitloop. Het is te willekeurig om nu te stellen dat de status vrije uitloop na 12 weken niet meer meer gerechtvaardigd is.”

Hubers geeft de strijd niet op. „We blijven vechten en proberen de Europese Commissie alsnog te overtuigen van de schade die de sector oploopt als de handelsstatus van de vrije uitloopeieren te niet behouden blijft bij een verlenging van de ophokplicht.” Hubers doelt op het overaanbod aan scharreleieren, prijsdalingen van scharreleieren en marktverstoring. 

Vijf miljoen uitloop hennen
Circa vijf miljoen vrije uitloop hennen in Nederland zitten vanwege de dreiging van vogelgriep al tien weken opgehokt. Na twaalf weken continu op stal te hebben gezeten, mogen de eieren van de vrije uitloop hennen niet meer als vrije uitloop ei worden verkocht. Vanaf 1 februari moeten de eieren van vrije uitloop hennen als scharreleieren worden afgezet. 

De Europese Commissie is volgens staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bereid op korte termijn naar een oplossing te zoeken. De staatssecretaris geeft in een Kamerbrief van 13 januari aan bereid te zijn om actie te ondernemen en dat hij in gesprek is met de Europese Commissie om te zien wat de mogelijkheden zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan gezegd samen met Nederland op zoek te zijn naar creatieve oplossingen. 

De ophokplicht eerder intrekken ziet Hubers niet zitten. „De risico’s zijn nog te groot. Die kans acht ik klein.”

 
 

Inloggen op de ledenportal