Boerderij: Van Dam: ophokplicht blijft van kracht

27-01-2017

De landelijke ophokplicht voor pluimvee blijft van kracht. Vogelgriep vastgesteld bij hobbyhouders.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdagmiddag.

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels blijft hoog, aldus Van Dam. De landelijke maatregelen waaronder de ophokplicht blijven daarom noodzakelijk om het risico op besmetting van commerciële pluimveebedrijven te minimaliseren.

Vogelgriep bij hobbyhouders
Van Dam meldt in de kamerbrief dat in Nederland deze week nog bij twee hobbyhouders vogelgriep is vastgesteld. Op dinsdag 24 januari in Bemmel (Gld.) en op vrijdag 27 januari in Medemblik (N.-H.). Daarnaast wijst de staatssecretaris op de onrustige situatie in andere Europese landen, waaronder landen dichtbij Nederland zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar allen afgelopen week nog nieuwe besmettingen met hoogpathogene vogelgriep gemeld werden.

Geen uitzondering voor vrije-uitloop
Het aanhouden van de ophokplicht heeft consequenties voor pluimveebedrijven met vrije uitloop. Vanaf 1 februari mogen die geen vrije-uitloopeieren meer verkopen, wanneer de hennen 12 weken opgehokt zijn. Die eieren moeten dan verkocht worden als scharrelei. Volgens Van Dam is deze week na overleg met de Europese Commissie gebleken dat op korte termijn geen uitzondering gemaakt kan worden op de EU-regels waarin de termijn van 12 maanden is vastgelegd. Het ministerie van Economische Zaken is met de Commissie in overleg voor een structurele oplossing voor de lange termijn.

Europese Commissie
De pluimveesector geeft de moed niet op dat er op korte termijn toch nog een oplossing komt voor bedrijven met vrije uitloop. Eric Hubers, voorzitter van de LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij, gaat maandag naar Brussel om daar te proberen de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. Hij zegt daarbij steun te krijgen van verschillende Europarlementariërs, waaronder de Nederlandse parlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP).

 
 

Inloggen op de ledenportal