Boerderij: Graanproductie en bevolkingsgroei gaan gelijk op

31-01-2017

De graantelers kunnen de bevolkingsgroei goed bijbenen. De graanvoorraden waren nog nooit zo groot.

De Verenigde Naties voorspelden twee jaar geleden dat de wereld in 2030 bijna 9 miljard mensen telt. Met als alarmerende ondertoon dat het steeds moeilijker wordt om al die monden te voeden. Maar tot op heden lukt het de akkerbouw uitstekend om de groeiende bevolking van voldoende graan te voorzien. Dat valt op te maken uit de graanprognoses van de International Grains Council (IGC).

Stocks-to-use-ratio
Een belangrijke maat voor de beschikbaarheid van graan is de stocks-to-use-ratio. Dat is de verhouding tussen de voorraad aan het eind van het seizoen ten opzichte van het verbruik. Grote voorraden vangen tegenvallende oogsten op. Vooral bij tarwe is sprake van een ruime stocks-to-use-ratio. Tien jaar geleden waren de voorraden in de wereld groot genoeg om zo’n 20% van het verbruik te dekken. Dit seizoen is dat opgelopen naar een record van bijna 32%. Dat betekent dat de eindvoorraad genoeg is om vier maanden verbruik te overbruggen.

IGC heeft ook een eerste prognose gemaakt voor de tarweproductie in volgend seizoen 2017/2018. Heel voorbarig, want het groeiseizoen moet nog beginnen. Maar op basis van een gemiddeld groeiseizoen blijft de stocks-to-use-ratio aan het eind van 2017/2018 op 31,4%, de één na hoogste score. Dat komt omdat de productie mee blijft groeien met de vraag. De wereld oogstte dit seizoen nooit eerder zoveel tarwe. Toch blijft de tarweprijs op peil. De IGC-prijsindex voor tarwe, gebaseerd op noteringen wereldwijd, lag in seizoen 2004/2005 rond de 130 punten. Nu staat de index rond de 160. Hogere prijzen stimuleren telers om te investeren in de teelt, wat leidt tot hogere hectareopbrengsten.

Voldoende teelt
Bij mais is hetzelfde beeld te zien. Tien jaar geleden lag de stocks-to-use-ratio rond de 16%. Dit seizoen is dat een record van 22%. Voor volgend seizoen waagt het IGC zich nog niet aan een voorspelling, want alle mais moet nog worden gezaaid. Kijkend naar alle graan staat de stocks-to-use-ratio aan het eind van dit seizoen op bijna 25%. Dat was tien jaar geleden 17%. Toen telde de wereld 6,5 miljoen mensen. Nu zijn dat er een miljard meer. Deze groei van de bevolking heeft de graanteelt gemakkelijk kunnen opvangen.

 
 

Inloggen op de ledenportal