Boerderij: Nederland vraagt opheldering omzeiling ophokplicht

02-02-2017

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft zowel bij de Duitse autoriteiten als bij de Europese Commissie opheldering gevraagd over de tijdelijke opschorting van de ophokplicht in Duitsland.

In de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg is de ophokplicht in verband met de uitbraak van vogelgriep één dag niet van kracht geweest, waardoor de vrije-uitloopbedrijven niet in de problemen komen. In Nederland is die oplossing door het ministerie als juridisch onmogelijk beoordeeld, aldus Eric Hubers van LTO Nederland.

Een woordvoerder van Van Dam zegt dat de staatssecretaris opheldering wil van de Duitsland over 'wat ze precies van plan zijn', en bovendien van de Europese Commissie wil weten of de Duitse oplossing wel past binnen de regels. Volgens Europese regels verliezen vrije-uitloopeieren dat stempel, als de legkippen langer dan twaalf weken geen vrije uitloop hebben.

LTO Nederland: 'Ministerie moet snel met oplossing komen'
Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland, zegt dat het ministerie snel met een oplossing moet komen. Hij zegt dat de optie van een onderbreking van de ophokplicht, voordat de twaalf wekentermijn verloopt, al drie maanden geleden onderwerp van gesprek is geweest bij het ministerie. "Daar werd ons gezegd dat dat juridisch uitgesloten was."

Het ministerie gaat niet in op de verschillende opties die in het overleg tussen het departement en het bedrijfsleven aan de orde zijn geweest, maar weerspreekt de mededeling van Hubers niet.

Druk om in actie te komen wordt groter
Volgens Hubers is de situatie nu in heel Europa zo dringend, dat er een oplossing voor moet worden gevonden. Nederland staat niet meer alleen, zoals in het verleden wel het geval is geweest. En het kan volgens hem niet zo zijn dat de ene lidstaat een creatieve oplossing vindt, die in Nederland als juridisch uitgesloten wordt geacht. De druk onder zijn leden om in actie te komen wordt steeds groter, merkt hij. "Er moet echt wat gebeuren."

Dat vinden ook de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP). Geurts zal de kwestie volgende week aan de orde stellen in de vergadering van de Kamercommissie voor Economische Zaken. Ondertussen heeft hij informeel druk uitgeoefend op de staatssecretaris, om aan dit probleem te werken. "Het gaat niet om kleine bedragen. En als de Duitsers dit kunnen oplossen, kunnen wij het ook."

VVD: 'Burgerlijke ongehoorzaamheid'
VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat Van Dam de druk op de Europese Commissie moet opvoeren, 'daar zijn immers de afspraken gemaakt'. Zij vindt dat gedurende de ophokplicht ontheffing moet worden verleend voor de status van vrije-uitloopeieren, met vermelding daarvan aan de consument. De VVD veroordeelt de Duitse actie van CDU-minister Hauk. “In het belang van de pluimveehouders is wat Duitsland doet met het omzeilen van de regels, niet normaal. Dit roept namelijk op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en dat moeten we absoluut niet willen.”

De PvdA ondersteunt staatssecretaris Van Dam. “Wij moeten ons aan de EU-regels houden. Dat is wat anders dan zelf ook maar de regels overtreden”, aldus PvdA-Kamerlid Henk Leenders.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft aan landbouwcommissaris Phil Hogan schriftelijke vragen gesteld over de toelaatbaarheid van de opschorting van de ophokplicht in Duitsland.

 
 

Inloggen op de ledenportal