Pluimveeweb: Duits uitloopei wordt ook scharrelei

09-02-2017

Ook Duitse leghennenhouders met vrije uitloop hennen moeten hun eieren als scharrlei verkopen als hun hennen langer dan 12 weken zijn opgehokt.

De eieren moeten gestempeld worden met code 2. Op de verpakking komt een sticker over de benaming ‘vrije uitloop’ met de vermelding ‘ter bescherming van onze leghennen - scharreleieren (met wintertuin-uitloop)’.

Dat heeft de Duitse pluimveeorganisatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) deze week besloten in samenspraak met het landbouwministerie in Berlijn en in samenwerking met KAT.

Vorige week verschenen er in diverse media berichten dat Duitsland manieren bedacht om de schade voor vrije uitloop leghennenhouders te beperken. Zo wilden enkele Duitse deelstaten de ophokplicht één dag opheffen, waarna een nieuwe termijn van 12 weken kan beginnen. Hierdoor zouden Duitse leghennenhouders vrije uitloop eieren kunnen verkopen, terwijl hun Nederlandse collega’s dat niet kunnen. Maar door het besluit van de ZDG is die vorm van oneerlijke concurrentie niet meer mogelijk.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal