Boerderij: Van Dam: geen regeling vrije-uitloopbedrijf 'zeer onbevredigend'

09-02-2017

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan ziet op korte termijn geen ruimte een regeling te treffen voor bedrijven met vrije-uitloopkippen. Dat vindt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, 'zeer onbevredigend'.

Van Dam ziet op dit moment geen mogelijkheden nog tegemoet te komen aan de pluimveehouders, die als gevolg van de ophokplicht nu hun eieren moeten afwaarderen.

Verlies status vrije-uitloopei
Bedrijven met vrije-uitloopkippen raken hun status kwijt nu hun dieren als gevolg van de vogelgriep langer dan twaalf weken opgehokt moeten blijven. Twaalf weken is de maximale termijn waarin vrije-uitloopkippen om veterinaire redenen mogen worden binnen gehouden, zonder dat de eieren de status van vrije-uitloopei verliezen.

Motie: regeling naar voorbeeld biologische pluimveehouderij
CDA diende donderdag 9 februari in de Tweede Kamer een motie in om de staatssecretaris alsnog te bewegen zich in Europa in te zetten voor de pluimveehouders. De motie van Kamerleden Jaco Geurts en Erik Ronnes roept de staatssecretaris op een regeling te bepleiten die vergelijkbaar is met die voor de biologische pluimveehouderij.

Hogan zoekt langetermijnoplossing
Van Dam zegt dat hij dat gedaan heeft en dat er geen ruimte is. Hogan heeft toegezegd dat hij voor de langere termijn wel zoekt naar mogelijkheden de regelgeving aan te passen.

 
 

Inloggen op de ledenportal