Boerderij: Van Dam: tijdelijk opheffen ophokplicht illegaal

10-02-2017

Het tijdelijk opheffen van de ophokplicht voor pluimvee, met als doel het omzeilen van de twaalf wekentermijn voor vrije-uitloopeieren, wordt door de Europese Commissie illegaal bevonden.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een kamerbrief, en voegt eraan toe dat hij die visie deelt.

Van Dam reageert op het bericht dat sommige Duitse deelstaten, in het bijzonder Baden-Württemberg, de afwaardering van vrije-uitloopeieren zou omzeilen door één dag de ophokplicht op te heffen. Hij zegt de situatie met de Duitse landbouwminister Schmidt te hebben besproken, en ervan uit te gaan dat deelstaten die gebruikmaken van de constructie, door het Duitse ministerie worden gewezen op de visie van de Europese Commissie. De 'Duitse oplossing' noemt Van Dam voor Nederland geen optie. "Het intrekken en even later weer instellen van de ophokplicht kan ik niet met veterinaire argumenten onderbouwen", aldus de staatssecretaris.

Tactiek niet officieel bevestigd
Die zegt overigens dat hij niet formeel bevestigd kon krijgen dat de tactiek in Duitsland daadwerkelijk is toegepast, ondanks meermaals contact met deelstaat Baden-Württemberg in de afgelopen week. Van Dam zegt tegenstrijdige berichten te horen over of de werkwijze daadwerkelijk wordt gevolgd.

Komende week zal de deskundigengroep dierziekten op verzoek van het ministerie opnieuw een risicobeoordeling geven van de vogelgriepsituatie in Nederland. Op basis daarvan zal Van Dam de huidige maatregelen, waaronder de ophokplicht, opnieuw beoordelen. Zowel op 25 januari als 1 februari is nog hoogpathogeen vogelgriepvirus bij wilde vogels in Nederland aangetoond.

Ophokplicht wordt niet regionaal opgeheven
De ophokplicht zal in ieder geval niet regionaal worden opgeheven, zoals dit in sommige buurlanden wel gebeurd, geeft de staatssecretaris aan. Het is in Nederland nagenoeg onmogelijk watervogel-arme gebieden aan te wijzen, aldus Van Dam. De gebieden dit wel zijn, zijn bovendien de gebieden waar de gevolgen bij een uitbraak het grootst zouden zijn (de Gelderse Vallei en Veluwe), waardoor het onverantwoord wordt geacht in deze gebieden de ophokplicht op te heffen.

 
 

Inloggen op de ledenportal