Pluimveeweb: Delhaize biedt ex-uitloopei onderscheidend aan

10-02-2017

De Belgische supermarktketen Delhaize biedt in tegenstelling tot Nederlandse supermarkten eieren van opgehokte vrije uitloop hennen onderscheidend aan. Enerzijds biedt de supermarkt de echte code 2 scharreleieren en anderzijds de code 1 eieren die wegens omstandigheden als scharrelei gelabeld moeten worden.

De Belgische consument kan dus kiezen voor vrije uitloopeieren die door de ophokplicht tijdelijk scharreleieren heten en dat wordt hem ook duidelijk gemaakt in het winkelschap. De producenten ontvangen van Delhaize nog altijd de hogere vergoeding voor een ei met code 1.

„Zo hoort het ook”, zegt Boerenbond-adviseur Wouter Wytynck tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. „Toen bij de ontdekking van de vogelgriep in Denderbelle duidelijk werd dat de ophokplicht verder verlengd zou worden, moesten er binnen de keten afspraken gemaakt worden die de leghennenhouders zoveel mogelijk zouden ontzien. Delhaize, de grootste afnemer van code 1 eieren in België, heeft het mogelijke probleem met vrije uitloop eieren professioneel opgelost.”

De buitenloop overspannen om de kippen niet langer op stal te moeten houden, is in theorie een oplossing. In de praktijk is dit volgens Wytynck onhaalbaar op bedrijven met 15.000 tot 30.000 leghennen. Aangezien elke leghen over 2,5 vierkante meter buitenloop moet beschikken, gaat het dan al gauw over een terrein van enkele hectare.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal