Pluimveeweb: Supermarkten slaan slaatje uit ophokplicht

22-02-2017

Supermarkten maken extra winst over de rug van consumenten en pluimveehouders. Dit bericht verstuurde NVP dinsdagavond. Het werd direct opgepakt door landelijke media. Voorzitter Hennie de Haan is om 7:25 uur te horen op BNR Nieuwsradio.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft geconstateerd dat pluimveehouders door de aanhoudende vogelgriepdreiging en ophokplicht gemiddeld 35% minder betaald krijgen voor hun vrije uitloopeieren, die tijdelijk niet zo mogen heten. Deze eieren worden echter voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren in de supermarkt verkocht. De handel wordt zo beter aan de crisis van de boeren. Fair trade is bij eierhandelaren en grootgrutters blijkbaar ver te zoeken.

Integriteit supermarkten ver te zoeken
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gaf de pluimveehouders te kennen dat een sticker of wikkel op het  vrije-uitloop-doosje met: ‘nu tijdelijk scharrelei’ niet mogelijk was. Sinds enkele dagen blijkt dat stickers plakken wel degelijk is gelukt. Supermarkten communiceren via een sticker op het doosje en een bordje of poster bij het winkelschap dat de kippen tijdelijk binnen moeten blijven. De consument betaalt de reguliere prijs, maar pluimveehouders krijgen gemiddeld 3 cent per ei minder uitbetaald.

Maatschappelijke verontwaardiging
NVP hoopt op maatschappelijke verontwaardiging. Het nieuws werd dinsdagavond direct opgepakt. Hennie was woensdagochtend in de uitzending van BNR nieuwsradio en radio 2 Ekdom in de ochtend. Hennie de Haan: „Het is een crisissituatie en maak het de boeren niet extra moeilijk door wel de extra kosten daar neer te leggen maar niet de extra opbrengsten. Dit is geen maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Faire eierprijsOplossingen zijn er door ofwel de contractuele inkoopprijs voor vrije uitloopeieren met terugwerkende kracht te betalen aan pluimveehouders, of de verkoopprijs van scharreleieren door te berekenen aan de consument.  Hennie de Haan: „Tijdens het overleg vorige week kwamen we niet verder. Gisteren hebben we al direct reacties ontvangen. Het bericht brengt wel wat teweeg maar dat is ook de bedoeling. We kunnen niet accepteren dat vrije uitloophouders al sinds 2 februari een lagere prijs ontvangen en  supermarkten wel de vrije uitloopprijs ontvangen.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal