Pluimveeweb: Vogelgriep bij dode zwaan in Belgiƫ

22-02-2017

In België is dinsdag 21 februari hoogpathogene H5N8 vogelgriep bij een wilde zwaan in Oud-Heverlee (ten zuiden van Leuven; Vlaams-Brabant) vastgesteld.

Dat maakte het FAVV (de Belgische NVWA) dinsdag 21 februari bekend. De zwaan werd dood aangetroffen op een vijver. Het is de eerste besmetting bij een wilde vogel in België en het tweede geval van vogelgriep in het land. Woensdag 1 februari werd er hoogpathogene vogelgriep bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke in de provincie Oost-Vlaanderen vastgesteld. 

In de omringende landen van België werden de afgelopen weken nog meerdere keren besmettingen bij wilde vogels vastgesteld. Wilde vogels kunnen zich makkelijk tientallen en zelfs honderden kilometers verplaatsen onder druk van koude of door gebrek aan voedsel. Daardoor blijft het risico op besmetting van gehouden vogels en pluimvee dus zeer hoog, waarschuwt het FAVV. 

Geen nieuwe maatregelen
Er worden geen nieuwe maatregelen opgelegd naar aanleiding van deze nieuwe besmetting. Gezien het om een besmetting in wilde vogels gaat en het risico op besmetting in de buurt van de vindplaats niet anders is dan elders in het land, worden er geen zones afgebakend. Er bevinden zich overigens geen professionele houderijen binnen een straal van 10 kilometer. 

Het FAVV roept wel op om alle geldende maatregelen strikt na te leven, zowel voor professionele bedrijven als hobbyhouders. Voorlopig gelden de maatregelen nog tot en met 10 maart en zullen deze daarna indien nodig verlengd worden; of indien het risico sterk zou afnemen zullen deze in tussentijd deels of geheel opgeheven worden. 

De eerste Belgische uitbraak vond op 1 februari plaats bij een hobbyhouder in Lebbeke. In de tijdelijke bufferzone die werd afgebakend rond deze uitbraak, zijn geen verdere besmettingen aangetroffen. Deze zone wordt vannacht dan ook opgeheven. Vanaf morgen, woensdag 22 februari is het vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren in de 3 betrokken gemeenten (Lebbeke, Aalst en Dendermonde) opnieuw toegelaten en gelden daar dezelfde maatregelen als elders in het land.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal