Boerderij: Kamer wil snel oplossing voor vrije-uitloopeieren

22-02-2017

Supermarkten kopen eieren in voor de lagere prijs van scharreleieren, maar verkopen deze voor de normale (hogere) prijs van uitloopeieren.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verwijt supermarkten dat zij zich verrijken aan de verkoop van eieren van vrije-uitloopbedrijven. Omdat de ophokplicht in verband met vogelgriep langer duurt dan 12 weken, mogen pluimveehouders hun eieren niet meer als vrije-uitloopei op de markt brengen, maar worden het scharreleieren. Het gevolg is dat de pluimveehouders 35 procent minder betaald krijgen voor hun eieren.

Supermarkten slaan slaatje uit situatie
Supermarkten kopen de eieren in voor de lagere prijs van scharreleieren, maar verkopen deze voor de normale (hogere) prijs van uitloopeieren, aldus de NVP.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet vragen om een onderzoek te starten naar deze situatie. Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts moeten de supermarkten de pluimveehouders de normale prijs betalen voor uitloopeieren, nu de bedrijven door vogelgriep gedwongen zijn om de dieren op te hokken. Hij krijgt hierbij steun van Henk van Gerven (SP) en Henk Leenders (PvdA). Ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het onterecht dat de supermarkten er een slaatje uit slaan.

Albert Heijn geeft fout toe
Albert Heijn geeft toe dat zij te hoge prijzen hebben berekend. “Dat is geen opzet, maar een foutje”, aldus een woordvoerder van Albert Heijn. “We hebben per doosje van tien één ster Beter Leven-scharreleieren (scharreleieren van vrije-uitloopbedrijven – red.) 20 cent te veel gevraagd. Die fout is dinsdag 21 februari hersteld en klanten kunnen met hun kassabon het teveel betaalde geld terugkrijgen.”

Albert Heijn biedt op haar website een doosje met zes reguliere scharreleieren klasse M aan voor € 1,29. Een doosje met zes één ster Beter Leven-scharreleieren is € 0,10 duurder en kost € 1,39. Dat komt overeen met een prijsverschil van ruim anderhalve cent per ei.

Supermarktketen PLUS laat weten dat zij de bewuste één ster Beter Leven-scharreleieren in de winkel verkoopt voor een prijs die in lijn ligt met de prijs van reguliere scharreleieren. De inkoopprijs wordt iedere twee weken bepaald op basis van de Amsterdamse index voor eieren, aldus de supermarkt.

Van Dam: samen tot oplossing komen
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken reageert dat hij het niet netjes vindt dat de supermarkten verdienen aan de ontstane situatie. “Het zou prettig zijn als de supermarkten de pluimveehouders juist nu een beetje helpen, in plaats van eraan te verdienen.”

Van Dam heeft supermarkten en de pluimveesector eerder al gevraagd om samen tot een oplossing te komen. “Helaas heeft dit tot nu toe nog niet geleid tot een oplossing”, zegt hij. De staatssecretaris zegt te werken aan verbetering van de regelgeving rondom de ophokplicht. Deze verbetering biedt voor dit jaar geen oplossing meer, maar op zijn vroegst vanaf volgend jaar.

 
 

Inloggen op de ledenportal