Pluimveeweb: Van Dam hekelt supers om prijs ‘scharreleieren’

23-02-2017

Staatssecretaris Martijn van Dam vindt het onfatsoenlijk dat supermarkten geld verdienen aan de problemen van leghennenhouders die hun vrije uitloophennen nu moeten ophokken.

Dat vertelde hij in reactie op het bericht dat supermarkten de verkoopprijs voor de ‘een ster scharreleieren’ hoog houden, terwijl ze die voor de prijs van echte scharreleieren inkopen.

„Ik heb pluimvee-organisaties en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gevraagd om onderling tot goede afspraken te komen, maar zij zijn er tot nu toe nog niet uitgekomen”, vertelde hij. „We moeten een acceptabele oplossing vinden, het zou dan goed zijn als supermarkten pluimveehouders helpen in plaats van eraan te verdienen.”

Hij reageerde hiermee op het bericht dat supermarkten vrije-uitloopeieren gewoon nog voor die prijs verkopen. De suggestie van Helma Lodders om de ACM op de supermarkten af te sturen, wees hij echter van de hand. „De ACM is een onafhankelijke toezichthouder, en die laat zich niet sturen door de regering”, stelde Van Dam. Bovendien ziet de AFM toe op verboden prijsafspraken, en dat is hier niet het geval. „Het gaat hier niet om prijsafspraken, het gaat om fatsoen”, stelde de staatssecretaris.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal