Boerderij: Eierhandelaren bepleiten opheffen ophokplicht

23-02-2017
Anevei, vereniging van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten, roept de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk de ophokplicht voor pluimvee weer op te heffen.

Desnoods eerst alleen in gebieden waar relatief weinig wilde watervogels voorkomen. De vereniging maakt zich grote zorgen over de gevolgen op korte en lange termijn, van het feit dat vrije uitloopeieren tijdelijk scharrelei moeten worden genoemd. Dit schrijft Anevei in een persbericht waarin de vereniging ook reageert op commotie over de ruime marge die sommige supermarkten behalen op vrije-uitloopeieren, die door de lengte van de ophokplicht niet langer als vrije-uitloopeieren mogen worden verhandeld, maar als scharrelei.

Schade op middellange en lange termijn

Het wegvallen van een groot deel van de Nederlandse productie van vrije-uitloopeieren veroorzaak volgens Anevei ook op middellange en lange termijn schade voor de Nederlandse eiersector, die tweederde van zijn productie als ei of als eiproduct exporteert.

Zelfs de twee andere categorieën – biologische en scharreleieren – gaan schade ondervinden, aldus Anevei in het persbericht. “Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten kopen namelijk vrijwel altijd de verschillende categorieën eieren bij één pakstation of eiproductenfabriek. Nu er aan afnemers nee moet worden verkocht als het gaat om vrije uitloopeieren, gaan afnemers voor hun totale pakket op zoek naar leveranciers buiten ons land”, zegt Anevei-voorzitter Hubert Andela.

Alternatieven voor afnemers

De afnemers hebben alternatieven, want in Frankrijk en Spanje, waar geen ophokplicht is, zijn wel vrije-uitloopeieren beschikbaar. Evenals in het Verenigd Koninkrijk, dat ‘open’ is. In Duitsland, waar de ophokplicht selectief wordt opgeheven, komt de productie van vrije-uitloopeieren weer op gang.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal