Pluimveeweb: Janssen pleit voor rigoureus andere aanpak vogelgriep

24-02-2017

De aanpak van hoogpathogene vogelgriep moet rigoureus anders. Dat vindt Ben Janssen uit Boven-Leeuwen. Zijn biologische leghennen werden net als in 2003 preventief geruimd, terwijl ze niet besmet met het virus waren. „Onderzoek kippen eerst op de aanwezigheid van vogelgriep in plaats van preventief te ruimen. Dat scheelt de sector bakken met geld.”

Het ruimen van de leghennen had volgens Janssen veel goedkoper gekund. „Via, via heb ik gehoord dat het ruimen van mijn 12.000 hennen ongeveer 150.000 kostte, terwijl het voor 2.500 euro ook had gekund. Het wegladen van de hennen voordat ze naar de slachterij gaan, kost mij bijvoorbeeld zo’n 1.400 euro”, vergelijkt hij. Ook wanneer er vanwege een verdenking op vogelgriep extra hygiënemaatregelen getroffen worden, hoeven de kosten volgens hem niet zo hoog op te lopen. 

„Ze plaatsten hier vier douchecabines op het erf, waarvan er één defect was en er twee van gebruikt zijn. Bovendien liepen er hier zo’n 50 man op het erf, terwijl je volgens mij met 10 man ook 12.000 hennen kunt ruimen. De ruimploeg bestond uit Poolse en Roemeense mensen. Niemand sprak er Nederlands, terwijl in het protocol staat dat deze mensen Nederlands moeten kunnen spreken. Ook verstonden ze geen Engels en Duits, waardoor ik niks met hen kon overleggen. De ruimploeg heeft bovendien gaas in onze stal vernield.” 

Ook stond de ontsmettingsploeg al om 10 uur op zijn erf, terwijl ze om 18 uur de stal pas konden ontsmetten. „Die vertelden doodleuk dat ze 300 euro per uur kosten en toch gewoon worden doorbetaald.” Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die fout gingen, aangezien Janssen niet alles in de media wil vertellen.

Bloedtest niet bruikbaar
„Het is altijd triest om gezonde dieren te ruimen. Maar met een bloedtest kun je hoogpathogene H5N8 vogelgriep niet tijdig opsporen. Bij laagpathogene vogelgriep kan dit wel, maar bij hoogpathogene niet. Je ziet eerder visuele verschijnselen optreden bij de dieren dan dat uit de test blijkt dat het om hoogpathogene vogelgriep gaat ”, reageert Hugo Bens op het voorstel van Janssen. Bens is bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP en vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO. 

„Uit ervaringen weten we dat het hoogpathogene vogelgriepvirus zeer besmettelijk is en erg snel verspreid. Om verdere verspreiding tegen te gaan, wordt alle pluimvee op pluimveebedrijven binnen een straal van een kilometer van het besmette bedrijf geruimd. Met de kennis van nu is dat de beste manier om het virus in te dammen. Hobbypluimvee wordt niet geruimd omdat het maar om een paar dieren gaat, waardoor er weinig virus wordt verspreid”, zegt Bens.

„Als een bloedtest niet werkt, laat dan een onafhankelijke dierenarts elke twee weken dagelijks een visuele inspectie uitvoeren”, reageert Janssen. „Als ze dat hadden gedaan, had je in ons geval drie bedrijven niet hoeven ruimen. Dat had de sector veel leed en geld bespaard.”

Geurts vraagt kabinet om reactie
CDA-Kamerlid Jaco Geurts gaat het kabinet om een reactie vragen, naar aanleiding van het verhaal van Janssen. „Ik roep de pluimveesector op ook vragen te gaan stellen bij het kabinet over de kosten van de ruimingen van vogelgriep”, zegt Geurts. 

Het CDA-Kamerlid vroeg in januari het kabinet om het leveren van maatwerk bij ruiming vogelgriep. Geurts vindt dat de ruimingsprotocollen bij vogelgriep moeten opnieuw onder de loep worden genomen. De CDA‘er vroeg Van Dam toen of het mogelijk is meer maatwerk toe te passen in minder pluimveedichte gebieden.

 
 

Inloggen op de ledenportal