Pluimveeweb: Mogelijkheid tot omschakeling naar bio in nieuwe Freilandstal

01-03-2017

Familie van den Broek uit het Gelderse Otterlo sloopte twee oude scharrelstallen en bouwde een nieuwe stal voor 25.000 vrije uitloop hennen. De stal is zo gebouwd dat ze makkelijk om kunnen schakelen naar biologisch. „We hebben nu een contract voor vier rondes afgesloten met onze eierhandelaar. Maar mocht biologisch in de toekomst aantrekkelijker zijn, dan kunnen we snel omschakelen naar 18.000 biologische hennen”, motiveert Wilco van den Broek.

De familie Van den Broek houdt aanstaande vrijdag 3 maart een open dag. Bezoekers zijn van 14.30 tot 18.00 uur welkom aan de Apeldoornseweg 198 in Otterlo.

Wilco (34) en zijn vrouw Petra (33) van den Broek in hun nieuwe stal voor 25.000 vrije uitloop hennen. Ze zitten in de maatschap met Gert (71) en Ada (69) Van den Broek, de ouders van Wilco. Naast leghennen teelt de familie asperges en kersen. De Veluwse Aspergeboerderij van de familie is al jaren een begrip in de wijde omgeving. In hun boerenlandwinkel verkoopt de familie naast asperges van eigen land en kersen uit de eigen bongerd ook eieren van hun eigen hennen. Hun boerenlandwinkel is zes dagen per week open.

Van den Broek koos voor Jansen Comfort2 Inside volière inrichting. „Ik vind het een degelijk en duurzaam systeem. Het metaal is dikker dan van systemen van andere stalinrichters en daadoor degelijker”, motiveert Wilco. In hun beide scharrelstallen werkten ze naar volle tevredenheid met stalinrichting van Jansen. „Het onderhoud viel mee.” Voor de nieuwe stal keek Wilco ook naar een Big Dutchman volièresysteem, maar koos hij toch voor Jansen omdat hij dit systeem mooier vindt om in te werken.

De stal van 96,3 meter lang en 21 meter breed (inclusief uitloop) is ingedeeld in vijf gedeeltes voor ieder 5.000 leghennen. „We hebben nu een contract voor vier rondes afgesloten met onze eierhandelaar. Maar mocht biologisch in de toekomst aantrekkelijker zijn, dan kunnen we snel omschakelen naar biologisch. We mogen 18.000 biologische hennen houden; 3600 per afdeling”, legt Wilco uit.

De familie gaat werken met dimbare hoogfrequente TL verlichting. „Ik ben niet overtuigd van de voordelen van Multicolour LED licht bij onbehandelde hennen. Als we het licht dimmen dan wordt de kleur bovendien veel roder”, verklaart Wilco.

In het systeem hangen LED slangen.

In beide zijwanden van de stal loopt een lichtstraat zodat er daglicht binnenkomt.

De familie gaat werken met gelijkdruk ventilatie omdat er anders tocht ontstaat door de uitloopschuiven. De inblaaskokers zijn voorzien van RVS luchtverdelers. „Om deze inkomende lucht op de juiste plaats te krijgen wordt deze gestuurd door de automatisch verstelbare RVS luchtverdelers. Deze RVS luchtverdelers houden rekening met drukverschil tussen binnen- en buitenkant van koker om zo de juiste zwaai aan de binnenkomende lucht te geven zodat deze op de juiste wijze met de stallucht vermengd wordt”, legt Wilco uit.

Via andere nokventilatoren wordt de lucht uit de stal geblazen. De wanden van de fraai afgewerkte stal bestaan uit prefab elementen. Twee oude scharrelstallen van 36 en 40 jaar oud maakten plaats voor deze nieuwe vrije uitloopstal.

Gaas zorgt ervoor dat er geen vogels via de luchtinlaatkokers de stal in kunnen vliegen.

In de zijwand zitten twee ventilatoren die Van den Broek zomers op extreem warme dagen aan kan zetten om extra lucht over de dieren te trekken.

Onder het systeem zitten mestschuiven. „Daarmee zorgen we dat er maar een klein laagje strooisel onder het systeem ligt en hiermee willen we grondeieren voorkomen”, legt Wilco uit.

De overdekte uitloop.

De overdekte uitloop is voorzien van geperforeerd damwand. „Doek is snel vies en als je het schoon spuit, gaat het gauw kapot. We verwachten dat geperforeerd damwand een langere levensduur heeft”, licht Wilco toe.

Tijdens het maken van de foto’s op dinsdag 28 februari moeten de drinktorens, die afkomstig zijn van hun scharrelstallen, nog in de overdekte uitloop worden opgehangen.

De uitloop moet nog worden ingezaaid. „De afgelopen dagen regende het keihard. We wachten op beter weer voordat we de uitloop inzaaien.”

Voor in de stal bevindt zich een hygiënesluis met douche en toilet. „Erfbetreders die bij kippen zijn geweest, moeten eerst douchen voordat ze de stal betreden”, vertelt Wilco.

De familie kocht geen nieuwe eierinpakmachine maar blijft deze machine van Moba gebruiken.

Van den Broek koos voor mestbandbeluchting. Met banden gaat de mest straks naar buiten in een container.

De mestafvoerband in de stal loopt over de betonvloer.

Via deze trappetjes bewegen de hennen zich makkelijker door het systeem.

Van den Broek houdt vrijdag 3 maart een open dag. Bezoekers zijn van 14.30 tot 18.00 uur welkom aan de Apeldoornseweg 198 in Otterlo. Donderdag 9 maart ontvangt de familie haar eerste 25.000 witte vrije uitloophennen in de nieuwe stal.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal