Boerderij: Brussel: graanproductie herstelt in EU

06-03-2017

De Europese Commissie verwacht een herstel van de graanproductie in de EU.

Er is weinig graan uitgewinterd. Het EU-bestuur gaat uit van een bruto oogst van 315,7 miljoen ton graan. Dat is 6% minder dan vorig jaar. In 2016 viel de productie tegen door slecht weer vlak voor en tijdens de oogst in grote delen van Europa. Die kwam toen uit op 297,1 miljoen ton.

Dat meldt de Commissie in de eerste graanprognose voor het nieuwe seizoen 2017-‘18.

Hogere opbrengsten per hectare
Het graanareaal groeit licht naar 56,9 miljoen hectare. Dat is 300.000 hectare meer dan vorig jaar. De gemiddelde hectareopbrengsten komen veel hoger uit: 5,5 ton tegenover 5,2 ton vorig jaar. De graanoogst herstelt, maar haalt nog lang niet het niveau van recordjaar 2014 toen de Europese akkerbouwers 332,2 miljoen ton graan hebben geoogst.

De eerste graanprognose van de Commissie is gebaseerd op de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste vijf jaar en het areaal wintergraan. Voor de rest zijn het ruwe schattingen omdat alle zomergraan, inclusief mais, nog gezaaid moeten worden. Ook het groeiseizoen kan de oogstramingen flink beïnvloeden.

Grootste productiestijging in Frankrijk
De productie van alle graansoorten stijgt dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Alleen bij harde tarwe, haver en triticale verwacht de Commissie een productiedaling in de EU. Er zijn grote regionale verschillen. In het westen van Europa stijgt de productie, zoals in Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In het oosten daalt de productie, zoals in Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije.

De grootste productiestijging doet zich voor in Frankrijk. Dat land oogstte vorig jaar veel minder tarwe en mais dan gebruikelijk door slecht weer. De productie bleef steken op 27,8 miljoen ton zachte tarwe en 12,2 miljoen ton mais. Voor dit jaar staat de teller voorlopig op 36,2 miljoen ton tarwe (+30%) en 15,4 miljoen ton mais (+26%). Voor Nederland verwacht de Commissie een oogst van 1,6 miljoen ton tarwe (+54% ten opzichte van 2016) en 436.000 ton gerst (+83%).

 
 

Inloggen op de ledenportal