Pluimveeweb: Ophokplicht blijft van kracht

08-03-2017

De landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven voorlopig van kracht omdat het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels hoog blijft.

Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag 8 maart 2017 bekend. De ophokplicht is noodzakelijk om het risico op een besmetting te minimaliseren. Op basis van adviezen van vogelgriep deskundigen heeft staatssecretaris Van Dam besloten dat de eerdere landelijke maatregelen, waaronder de ophokplicht, voorlopig van kracht blijven.

Situatie blijft onrustig

De situatie in Europa blijft onrustig. Zowel in landen dichtbij Nederland - Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk - als in andere Europese landen zijn onlangs nog nieuwe uitbraken van vogelgriep gemeld.

In Nederland is sinds 25 december 2016 geen uitbraak van vogelgriep bij bedrijfsmatig gehouden pluimvee meer geweest. Wel is op 7 maart 2017 vogelgriep vastgesteld bij twee hobbyhouders in de Noord-Hollandse plaatsen Landsmeer en Wormerveer. Daarnaast worden zowel in Nederland als in andere landen nog met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden, meldt het Ministerie van Economische Zaken in een update.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal