Pluimveeweb: Vertrouwen pluimveehouders iets omhoog

08-03-2017

Pluimveehouders hebben in het vierde kwartaal van 2016 iets meer vertrouwen in hun bedrijf gekregen.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex die Wageningen Economic Research elk kwartaal presenteert. De stijging in vertrouwen is volledig toe te schrijven aan de toekomstverwachting van ondernemers voor de middellange termijn. Want veel meer pluimveehouders beoordelen de huidige stemming op het bedrijf negatiever dan bij de vorige meting.

Zowel de huidige situatie op het bedrijf als de verwachting voor over twee à drie jaar bepaalt de mate van vertrouwen dat ondernemers hebben in hun bedrijf. De ontwikkelingen hebben vermoedelijk alles te maken met de uitbraak van vogelgriep.

Negatief over winst

Pluimveehouders zijn een stuk minder tevreden over de afgelopen 12 maanden dan bij een meting vlak na het derde kwartaal van 2016. Na een meting vlak na de jaarwisseling zijn ondernemers een stuk minder te spreken over de opbrengstprijzen en productie.

Ook waren er meer ondernemers negatief over de omzet en winst van de afgelopen 12 maanden. Omdat de kosten wel iets gunstiger zijn beoordeeld, daalde de conjunctuurindex ‘slechts’ met circa 20 punten.

Stijgende kosten

Pluimveehouders die hun bedrijfssituatie voor de komende 12 maanden hebben moeten beoordelen verwachten dat de kosten de komende tijd zullen stijgen. Door de problemen met de vogelgriep zal de productie afnemen. Ondernemers verwachten wel een sterke toename in de prijsvorming waardoor de omzet en winst sterk zal gaan toenemen. De conjunctuurindex is dan ook weer boven het nulpunt uitgekomen.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Economic Research

 
 

Inloggen op de ledenportal