Boerderij: Van Dam: inzetten op langere status uitloopei bij ophoplicht

10-03-2017

Nederland gaat zich binnen Europa inzetten om de status van vrije-uitloopeieren te behouden bij een langere duur van de ophokplicht.

Dat schrijft staatssecretaris Van Dam in een brief die hij vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Europese Commissie werkt aan een structurele oplossing voor de problematiek van de twaalf wekentermijn voor de vrije-uitloopeieren. Binnenkort – datum is nog niet bekend – belegt de Europese Commissie een expertbijeenkomst om een wijziging van de verordening waarin dit is geregeld, te bespreken.

In zijn brief beschrijft Van Dam ook de vogelgriepsituatie in Europa en Nederland, en zijn argumenten om de landelijke maatregelen voor vogelgriep te laten voortduren. “De beslissing om de ophokplicht in stand te houden is geen eenvoudige”, schrijft hij. “Maar gezien de beoordeling van de deskundigen acht ik het onverantwoord de kippen weer naar buiten te doen. De kans op nieuwe vogelgriepuitbraken is te groot.”

Risicoschatting
De deskundigengroep dierziekten, die afgelopen maandag de vogelgriepdreiging nog heeft beoordeeld, zal de komende tijd elke twee weken een nieuwe risicoschatting maken.

 
 

Inloggen op de ledenportal