Pluimveeweb: Belgiƫ verlengt ophokplicht met 30 dagen

13-03-2017

De ophokplicht voor pluimvee in België wordt met 30 dagen verlengd tot en met 9 april. Het risico op een besmetting met vogelgriep is namelijk nog steeds aanwezig.

Dit betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden, meldt het FAVV.

Hoewel het aantal uitbraken bij gehouden vogels in de buurlanden stilaan afneemt, blijft het aantal besmettingen bij wilde vogels zeer hoog. In België zijn tot nu toe een besmetting bij een houder van siervogels en 2 besmette wilde vogels gevonden, de laatste daarvan dateert van eind februari. Het vogelgriepvirus circuleert dus nog steeds bij wilde vogels. De kans op besmetting van pluimvee en vogels, die contact kunnen hebben met wilde vogels, is dus nog steeds reëel.

Versoepelingen voor hobbyhouders

Wel worden verdere versoepelingen toegestaan voor tentoonstellingen en beurzen waaraan hobbyhouders deelnemen. Hierbij zijn opnieuw alle soorten pluimvee en vogels toegelaten. Daarentegen blijven verkoop door hobbyhouders op openbare markten en wedstrijdvluchten en trainingsvluchten voor duiven verboden.

Indien er in de komende week in geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste drie weken zonder besmetting en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.

Tekst:Tom Schotman & FAVV

 
 

Inloggen op de ledenportal