Pluimveeweb: 'Verplichte ophokplicht is bedrijfsrisico'

11-03-2017

De verplichte ophokplicht van pluimvee en daardoor lagere inkomsten voor pluimveehouders is een bedrijfsrisico. Het ministerie van Economische Zaken gaat de Europese Unie daarom niet om steun vragen voor gedupeerde leghennenhouders.

Dat zegt Job van de Sande na vragen van Pluimveeweb.nl. Hij is eerste woordvoerder van de staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie-SGP) vertelde in februari tegen Pluimveeweb.nl dat Van Dam compensatie voor gedupeerde leghennenhouders aan kon vragen in Brussel.

„Het Ministerie van Economische Zaken vindt de verplichte ophokplicht van vrije uitloophennen een bedrijfsrisico. We vinden niet dat we vrije uitloop leghennenhouders moeten compenseren met belastinggeld uit het Europese crisisfonds voor de landbouw. Dat hebben we onlangs al verteld tegen de belangenbehartigers van de pluivmeesector”, legt Van de Sande uit.

12-weken termijn

Het Ministerie van Economische Zaken is met de Europese Unie in gesprek over de 12-weken termijn. „Die termijn is wettelijk vastgesteld. Het is niet eenvoudig om die zo aan te passen. We zijn nu in gesprek met de Europese Unie wat we kunnen doen voor gedupeerde pluimveehouders”, vertelt Van de Sande.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal