Pluijmveeweb: Ophokplicht kost vrije uitloophennenhouders 130.000 euro per dag

10-03-2017

De verplichte ophokplicht kost de 190 vrije uitloop leghennenhouders in Nederland gezamenlijk zo’n 130.000 euro per dag. In totaal missen ze ruim 4 miljoen euro aan inkomsten omdat hun hennen sinds 2 februari verplicht zijn opgehokt. Die schade neemt alleen maar toe, nu de ophokplicht is verlengd.

Dat vertelde NVP-voorziter Hennie de Haan vrijdagmorgen 10 maart op BNR Nieuwsradio. De vrije uitloop leghennenhouders ontvangen 2 tot bijna 4 cent minder per ei omdat ze hun eieren als scharrelei in plaats van uitloopei moeten verkopen. Dat zorgt dagelijks voor ongeveer 130.000 euro minder inkomsten. In totaal missen ze ruim 4 miljoen euro aan inkomsten omdat hun hennen sinds 2 februari verplicht zijn opgehokt.

Extra kosten

De schade zal alleen maar toenemen, want deze week werd bekend dat de ophokplicht voorlopig van kracht blijft. „Er zijn minder inkomsten, maar evenveel uitgaven als voorheen. Leghennenhouders hebben extra investeringen moeten doen voor overdekte uitloop en de grond buiten moet ook betaald worden, voor die investering hebben ze nu geen dekking”, zegt Hennie de Haan tegen BNR Nieuwsradio.

Daarnaast speelt de concurrentie in het buitenland slim in op de ophokplicht in Nederland. „Die zitten veelal in een land waar men er flexibeler mee omgaat”, zegt De Haan. „De pluimveedichtheid is er vaak minder en dan wordt de ophokplicht regionaal weer opgeheven. Die kunnen dan weer eieren met de juiste status leveren.”

Radiofragement

Beluister hier het radiofragement van BNR Nieuwsradio van vrijdagmorgen 10 maart met NVP-voorzitter Hennie de Haan.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal