Pluimveeweb: Jan Linders zoekt naar oorzaak scharrelei in vrije uitloopdoosjes

14-03-2017

„Er is iets fout gegaan met de eieren in onze vrije uitloopdozen. Dat is duidelijk”, zegt woordvoerster Gineke Wilms van Jan Linders als reactie op het artikel, over goedkopere scharreleieren in vrije uitloopdozen met een hoge prijs.

Dit artikel verscheen afgelopen zaterdag 11 maart op Pluimveeweb.nl en in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Veldpost en Agraaf. „We gaan deze week grondig uitzoeken wat er precies aan de hand is”, vertelt de woordvoerster. „Voor ons kwam het artikel als een complete verrassing. We waren hiervan absoluut niet bewust. We vermoeden een verpakkingsfout bij het pakstation, maar het is voor ons nog te vroeg om conclusies te trekken.”

Wilms benadrukt dat ze het erg jammer vindt dat dit gebeurd is. „Als Jan Linders proberen wij juist met lokale leveranciers, en in dit geval pluimveehouders, goed samen te werken. De betreffende pluimveehouder heeft altijd vrije uitloopeieren aan ons geleverd. In tegenstelling tot andere retailers hebben we daarom gekozen om de waarde van de vrije uitloopeieren te behouden en de doos met een sticker te voorzien.”

De supermarktketen was tot eind vorige week niet op de hoogte dat de betreffende boer geen bruine vrije uitloopeieren meer leverde en overgestapt was op witte eieren, en dat de eieren de afgelopen weken van andere boeren uit het zuiden afkomstig waren. Dat doet volgens haar niets af aan het feit dat er nooit scharreleieren in de dozen hadden mogen zitten.

Hoge winkelprijs

De inkoopprijs en tevens de winkelprijs heeft Jan Linders op hetzelfde niveau gehouden om ook de pluimveehouder ondanks de ophokplicht een goede prijs voor zijn vrije uitloopeieren te kunnen geven. „Hij heeft namelijk nog steeds de kosten van de vrije uitloopstal en kippen”, vervolgt Wilms. „Bovendien onderscheidt de vrije uitloopstal zich van de scharrelstal. We vonden dat we de hogere prijs, ondanks de ophokplicht en 12-weken eis,  naar onze klanten konden verantwoorden en uitleggen. Maar de afspraak is gemaakt dat er wel degelijk eieren van de vrije uitloopstallen in de dozen zouden zitten.”

Onderzoek

„De stappen die we nu zetten, is onder meer een onderzoek wat er precies is misgegaan . Overigens liggen de partijen niet meer in de schappen. De meeste zijn inmiddels verkocht.”

Jan Linders zal tevens controleren of de pluimveehouders een betere prijs voor hun vrije uitloopeieren hebben ontvangen. Welke prijs de betreffende  pluimveehouder, wiens scharreleieren in de vrije uitloopdozen zaten, heeft ontvangen, is niet bekend.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal