Pluimveeweb: Innovatieve leghennenstal met 3 Beter Leven sterren

20-03-2017

Vier ondernemers bouwen een nieuwe innovatieve stal voor 24.000 leghennen in het Limburgse Oirlo. Ze ontwikkelden hun zogeheten Kipster stalconcept in samenspraak met de Dierenbescherming, volgens de criteria van 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk.

De stal krijgt een lichtdoorlatende binnentuin, met aan beide kanten daarvan nachtverblijven met volière-inrichting van Big Dutchman. Aan beide buitenkanten is een bosrand afgeschermd met windbreekgaas.

Het Kipster stalconcept is ontwikkeld door vier ervaren ondernemers, met elk een eigen specialisme: Maurits Groen (milieu), Ruud Zanders (pluimvee), Olivier Wegloop (communicatie) en Styn Claessens (pluimvee).

„Dankzij tal van innovaties, maar ook door boerenslimheid is Kipster de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke stal voor leghennen te wereld”, zegt directeur Ruud Zanders van Kipster. „We hebben dan ook de ambitie om met dit innovatieve concept de wereld te veroveren. Met ons team van vier ondernemers met een uiteenlopende achtergrond en internationale ervaring gaat dat zeker lukken”, verwacht Zanders.

Kipster eieren bij Lidl

„We beginnen binnenkort met de bouw. Vrijdag 15 september is de open dag gepland. Dan kunnen geïnteresseerden met eigen ogen zien waarom Kipster de meest dier-, mens- en milieuvriendelijkste stal voor leghennen ter wereld is.”

De Kipster eieren zijn vanaf november 2017 verkrijgbaar bij Lidl, de grootste retailer van Europa en de vierde grootste ter wereld. De initiatiefnemers beuren een meerprijs voor de zogeheten Kipster eieren maar willen niet zeggen hoeveel.

Wel pluimveerechten nodig

Net als bij de bouw van reguliere pluimveestallen moeten de initiatiefnemers ook aan alle wetgeving voldoen, zoals het verkrijgen van een vergunning en het kopen of leasen van pluimveerechten.

„We proberen gebruik te maken van de subsidieregeling ‘Fijnstofmaatregelen 2014’. Daarin is ons subsidie toegezegd voor fijnstofreducerende maatregelen. We hebben tot en met 31-8-2017 de tijd om dat te realiseren. Dat moet dus nog net kunnen”, vertelt Zanders.

Gebied geschikt maken

De ondernemers gaan de stal bouwen in het gebied Wusterveld, tussen Oirlo en Castenray  De provincie Limburg en gemeente Venray maken dit gebied geschikt maken qua inrichting; wegen en wandelpaden, enzovoorts.

Vooralsnog krijgen ze dus geen subsidie op de bouw van de stal, maar wel op de omgeving. Ook andere bedrijven die zich vestigen in dat gebied kunnen gebruik maken van deze voorzieningen. Als grondeigenaren moeten de initiatiefnemers van Kipster wel bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied. Hoeveel de inrichting van het gebied de provincie kost weet Zanders niet.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal