Pluimveeweb: Vogelgriep kalkoenenbedrijf Duitsland

23-03-2017

Het bedrijf met 14.600 kalkoenen is verdacht van H5 vogelgriep. De ruiming is in werking gezet. In een straal rondom het bedrijf is een beperkte zone ingesteld. De oorzaak wordt gezocht in onvoldoende handhaven van hygiënemaatregelen.

Het kalkoenenbedrijf ligt in Garrel, deel van het Landkreis Cloppenburg in de deelstaat Nedersaksen, op circa 270 kilometer afstand van Utrecht.
De ingestelde maatregelen gelden in ieder geval voor de komende vier weken en zal bij elke nieuwe melding van de vogelgriep opnieuw worden bekeken.

Onvoldoende biosecurity
De oorzaak worden gezocht in onvoldoende naleving van de hygiënemaatregelen. Deskundigen van het FLI klagen over schendingen tegen de bioveiligheid maatregelen, tijdens het vervoer en de opslag van karkassen en transportbewegingen. De centrale vereniging van de Duitse pluimveeindustrie (ZDG) en de Friedrich-Loeffler Instituut (FLI) hebben biosecurity regels opgesteld om versleping te voorkomen.

De Niedersächsische Landesamt heeft zogenaamde Merkblätter opgesteld, zie de afbeeldingen. Lees hier het bericht op Animal health online.

 

Tekst:Monique van Loon / Animal Health online

 
 

Inloggen op de ledenportal