Pluimveeweb: Tientallen Duitse pluimveehouders leven vogelgriepregels niet na

24-03-2017

28 pluimveehouders in de Duitse Landkreis Mainz-Bingen, in het zuidwesten van Duitsland, leefden de regels - waaronder de ophokplicht - die gelden vanwege de vogelgriep, niet na. Allen kregen een boete.

Tijdens een controle bleek dat 12 pluimveehouders in de Landkreis hun dieren nog niet hadden aangemeld, terwijl dit wettelijk verplicht is. Ook zij ontvingen een boete, schrijft de Duitse website animal-health-online.de.

Bij de hercontrole voldeden enkele pluimveehouders nog niet aan de regels, waardoor ze een hogere boete kregen. Ongeveer 22 aangiften waren door buren gedaan. De meeste buren deden aangifte omdat ze bang waren dat hun eigen pluimveestapel werd getroffen door vogelgriep, doordat hun buurman zich niet aan de regels hield. Animal Health Online meldt niet welke overtredingen zijn geconstateerd.

Duidelijkheid over einde ophokplicht

Pluimveehouders in de Landkreis willen graag weten wanneer de ophokplicht voorbij is. „We kregen de afgelopen weken dagelijks vijf tot acht telefoontjes van pluimveehouders die willen weten wanneer de ophokplicht eindigt”, zegt Dr. Markus Wacker, directeur van het zogeheten Veterinäramtes van het district Mainz-Bingen.

„De genomen maatregelen zijn allemaal gebaseerd op de aanbevelingen van het Friedrich-Loeffler Institute, het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten”, legt Wacker uit.

Uitbraken in Cloppenburg

Na de uitbraken op kalkoenbedrijven in de Landkreis Cloppenburg, is volgens Animal Health Online het einde van de vogelgriepuitbraak in Cloppenburg nog niet in zicht. In de gemeente Garrel in de Landkreis Cloppenburg werd donderdag 23 maart al een bedrijf geruimd met 15.000 kalkoenen. Vrijdag 24 maart is er opnieuw een melding gedaan van een verdenking tot vogelgriep.

Dit maal gaat het om twee bedrijven van 65.000 en 21.500 kalkoenen. Het onderzoek loopt nog waardoor een officieel bericht nog op zich laat wachten. Er worden wel voorbereidingen getroffen voor het ruimen van deze twee bedrijven. Garrel ligt op 70 kilometer van de Nederlandse grens bij Stadskanaal.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal